Varningen: Nya trenden beskrivs som ”rena vilda västern”

Falluckorna du måste se upp med: "Vet inte om man ska skratta eller gråta."
Annons

Att köpa begagnad bil på nätet har blivit vanligare. Allt fler bilannonser har fått en ”köpknapp” där det går att slå till direkt online utan att provköra, och sedan få bilen levererad.

Men att köpa begagnad bil på nätet kan också öppna upp för allvarliga problem, enligt M Sverige (tidigare Motormännen). I ett nytt utskick varnar organisationen för riskerna och avråder från att köpa direkt på nätet.

”Bilhandlarna lever inte upp till branschens egna villkor och marknaden blir rena vilda västern för konsumenterna”, står det bland annat.

Struntar i varudeklarationen

Att köpa begagnad bil på nätet innebär att köparen ibland inte får ta del av varudeklarationen. Den är framtagen av bilhandlarna tillsammans med Konsumentverket och köparen ska aldrig behöva fråga för att få se den. Bilhandlarna kan skriva att bilen är i ”normalskick” vilket inte säger någonting om skicket.

Företagen kan också strunta i att redogöra för bilens skick och de kan ”reservera sig för felskrivningar”, något som inte är möjligt. Så får det inte gå till, enligt Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på M Sverige.

”Man vet inte om man ska skratta eller gråta. För den som vill köpa grisen i säcken är det här världens chans”, säger han.

Enligt Carl-Erik Stjernvall är det bra med tillgänglighet och konkurrens – så länge bilhandlarna följer de egna reglerna. Annars tror han Konsumentverket måste gå in och agera.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen