Volkswagen förlorar i tyska HD – ska ersätta dieselgate-kund

Tysklands högsta civila domstol dömde på måndagen Volkswagen att ersätta en kund som drabbats av Dieselgate-skandalen. Domen kan komma att bli ett prejudikat i framtida rättsfall.
Annons

Tysklands högsta civila domstol fällde på måndagen sin första dom rörande Dieselgate-skandalen från 2015, där det kom fram att Volkswagen medvetet fuskat med mjukvaran i vissa bilmodeller för att klara utsläppstesterna. Det skriver tyska Focus.

Enligt domen åläggs Volkswagen att ersätta 65-årige Herbert Gilbert för en VW Sharan han köpte år 2014, minus avdrag för värdeminskning baserat på den sträcka som bilen körts sedan köpet. Gilbert kommer att få tillbaka 25.600 euro, plus ränta. Han hävdade i rätten att han inför sitt bilköp litade på Volkswagens marknadsföring och därför trodde att han hade köpt en ren bil.

Inför prövningen i högsta domstolen har båda sidor överklagat fallet. Herbert Gilbert, som betalat 31.500 euro för sin minibuss år 2014, yrkade på att få tillbaka hela beloppet för bilen. Volkswagen har däremot inte velat betala någonting alls och hävdar att de berörda bilarna fortfarande är fullt användbara.

Domen är den första i sitt slag och innebär att ett prejudikat sätts för omkring 60.000 andra rättsfall i Tyskland, skriver BBC. Domen påverkar däremot inte Sverige – det finns ännu inga domstolsbeslut om ersättning till svenska kunder. 

Dieselgate-skandalen blev ett faktum sedan det år 2015 stod klart att Volkswagen medvetet och systematiskt fuskat sig genom utsläppstester med sina dieselbilar med hjälp av en motorstyrningsmjukvara som kände av när bilen befann sig i ett laboratorium och då kunde aktivera full avgasrening. Resultatet blev att bilarna i verkligheten släppte ut mycket mer skadliga ämnen än vad testerna visade. Volkswagen har erkänt att fuskmjukvaran monterats i 11 miljoner bilar. Flera märken inom VW-koncernen är drabbade.

Sedan skandalen briserade år 2015 har Volkswagen betalat ut mer än 300 miljarder kronor i kompensation och för återköp och åtgärder till kunder över hela världen. Flera toppchefer har åtalats för brott och riskerar fängelse. År 2017 dömdes Oliver Schmidt, tidigare högt uppsatt chef på Volkswagen i USA, till sju års fängelse för inblandning i fusket.

 

Läs också:

Annons
Annons
Rulla till toppen