Dubbla laddportar ska ge GM:s elbilar snabbare laddning

GM siktar på att bli störst i USA på elbilar, och alltså gå förbi Tesla. Esset i rockärmen kan vara företagets teknik för dubbla batteripaket – som också kan laddas parallellt med varandra. Det ska ge märkets kommande modeller supersnabb laddning.
Annons

Den supertunga elbilen GMC Hummer EV har något så unikt som två batteripack som ligger ovanpå varandra. Totalt innehåller de 212,7 kWh. Det betyder också att de två paketen kan laddas var för sig, eller att man kan driva elmaskiner på det ena samtidigt som de andra laddar.

GM har lämnat in en patentansökan för dubbla laddluckor på de kommande pickupsyskonen till Hummer: Chevrolet Silverado EV och GMC Sierra EV. Det rapporterar sajten Motor Authority.

Tekniken ger en riktigt bra flexibilitet. Den ena laddluckan stödjer 800 volt, vilket alltså betyder rejält snabb laddning. Det andra ladduttaget tar dock bara emot 400 Volt.

Dubbla laddportar ska ge GM:s elbilar snabbare laddning
General Motors patentritning för dubbla laddportar.

Det går att parallellkoppla systemet så att båda batteripaketen kan laddas via det ena 800-voltsanslutningen. Men man kan också ladda båda paketen var för sig genom att ansluta till två laddare, osäkert hur populärt det kan bli att man tar två bilars ”platser” vid en snabbladdarstation .

Eventuellt kommer man att uppdatera programvaran så att de båda uttagen tar emot 800 volt, enligt patentet. IKanske kommer det även en version där de båda ladduttagen sitter på samma sida, som synes i GM:s patentritningar. Chevrolet Silverado EV och GMC Sierra EV börjar säljas under 2023.

Annons
Annons
Rulla till toppen