Fler elbilar räcker inte för att klara klimatmålet

Regeringen satsar på elektrifiering – men kalkyler från Energimyndigheten visar att det inte räcker.
Annons

Om det bara skulle säljas elbilar från och med i dag skulle vi ändå ha 2,5 miljoner avgasbilar i Sverige år 2030, visar uträkningar från Energimyndigheten. Den genomsnittliga livslängden för bilar är 17 år.

– Det tar tid för elektrifieringen att få genomslag, säger Martin Johansson, enhetschef på Energimyndigheten till Dagens Nyheter.

Myndighetens budskap är att det behövs mer än bara elektrifiering av fordonsflottan för att Sverige ska nå sitt klimatmål.

Mellan 2010 och 2030 ska utsläppen från transporter minskas med 70 procent, enligt ett beslut från riksdagen. Målet är inom räckhåll, men en sänkt reduktionsplikt gör det omöjligt att nå dit, menar forskaren Björn Sandén.

Reduktionsplikten innebär att biobränsle blandas in i fossil bensin och diesel. Eftersom biobränsle är dyrare än bensin och diesel innebär detta att literpriset ökar. Från den 1 januari 2024 vill regeringen sänka reduktionsplikten för att få ner bränslepriserna.

– På det här sättet är det väldigt svårt att nå klimatmålet. Jag skulle önska att regeringen vågade vara mer strategisk och inte lät sig frestas att tillfredsställa kortsiktiga opinioner. Någon kommer alltid att vara missnöjd och då krävs det långsiktigt politiskt ledarskap, säger Björn Sandén.

 Han flaggar för att det kan komma mer drastiska åtgärder framöver istället, till exempel bilförbud i större städer.

– Vi vill ju ha en smart omställning som inte blir panikartad, säger Björn Sandén.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen