Video: JAC är ett nytt VW-Kinamärke

JAC Motors ägs till 75 procent av Volkswagen. Nu kommer den första JAC-bilen till Sverige: e-JS4. Vi kollar in den!
Annons

JAC e-JS4 är en eldriven suv som importeras av RSA Motors, som också har agenturen till Maxus och BYD:s transportbilar.

e-JS4 kostar från 529 900 kronor och har ett batteri på 65,7 kWh, räckvidd på 30 mil. Laddningen är mycket långsam, 50 kW, men både baksäte och bagageutrymme är rymligt.

JAC, som tidigare var en helt statligt ägd firma grundades redan 1964 och tillverkade länge enbart olika typer av lastbilar, men 2002 kom märkets första mpv och 2010 presenterades deras första elbil.

JAC-namnet ska uttalas som BYD eller BMW: alltså J A C.

 
Video: JAC är ett nytt VW-Kinamärke
JAC e-JS4 är 441 cm lång och har framhjulsdrift.
Video: JAC är ett nytt VW-Kinamärke

Intressant nog har man också byggt bilar åt kinesiska konkurrenten Nio. VW kom in i bilden 2016 då man tecknade ett samarbetsavtal och 2017 grundades JAC Volkswagen Co. Redan 2018 kom det gemensamma nya elbilsvarumärket SOL, med en hel del Seatkopplingar

Men åter till VW:s kinaengagemang: Volkswagen Group China grundades 1985 och tillverkade redan 2017 över tre miljoner bilar i landet – tillsammans med sina kinesiska partners SAIC och FAW. 2020 såldes det 3,8 miljoner VW-bilar i Kina, vilket betyder att VW är den största tillverkaren i landet, och att man har över 50 procent av sina inkomster där.

2017 ökade VW sin ägarandel av JAC från 50 till 75 procent, vilket fick de andra partnerna, SAIC och FAW, att protestera i rädsla för att de skulle bli förfördelade.


 
Video: JAC är ett nytt VW-Kinamärke
Bagageutrymmet rymmer 450 liter.
Video: JAC är ett nytt VW-Kinamärke

Att JAC hjälper ryska Moskvich att starta produktionen av bilar i Renaults gamla Moskvafabrik och att JAC e-JS4 numera säljs under namnet Moskvish 3 rimmar illa med den västerländska bojkotten av Ryssland. Drygt 30 procent av bilarna som säljs i Ryssland är numera kinesiska märken.

 

Rättelse: I filmen talar jag också om GAC som har märket Aion. Men GAC och JAC är olika firmor. Förlåt för förvirringen! /Alrik

Annons
Annons
Rulla till toppen