Gör bilen vårfin – här är bästa tipsen för avfettning

Efter snö kommer sol. Nu är det hög tid att ge bilen ett rejält ansiktslyft. Avfettning är ett första, grundläggande steg för att få bort all vintersmuts. Här är tipsen för bästa resultat – och missarna du ska undvika.

Vinterns slaskiga väder har tagit ut sin rätt och bilen är allt annat än ren. För att få den vårfin är avfettning ett viktigt steg innan du polerar och vaxar.

Olika avfettningsmedel är uppbyggda för att lösa olika typer av smuts. För att få det resultat du vill ha är det därför viktigt att välja rätt produkt. 

Kallavfettning är bäst på att lösa upp fet smuts och asfaltsfläckar och är den vanligaste typen av avfettningsmedel. Det är nästan omöjligt att få bort asfaltsprickar utan just kallavfettning och den här typen av produkt fungerar därför väldigt bra efter en lång och påfrestande vinter.

SONAX Xtreme Intensive kan användas på både våta och torra bilar och är ett avfettningsmedel som blivit väldigt populär bland konsumenterna. Den största anledningen är antagligen att det här är den första och enda kombiprodukten på marknaden som både löser tjära och flygrost.

Snällare mot miljön

En av de viktigaste fördelarna, som återförsäljaren Cifab själv lyfter fram, är att SONAX Xtreme Intensive är snällare mot miljön. Produkten innehåller nämligen 65 procent mindre petroleum än en konventionell kallavfettning.

Gör bilen vårfin – här är bästa tipsen för avfettning
Kombiprodukten SONAX Xtreme Intensive kan användas på både våta och torra bilar. Foto: Cifab

Ser när produkten verkat klart

Den skonsamma sammansättningen gör också att lyktor och andra plastdetaljer på bilen inte riskerar att skadas på samma sätt som när man använder vanlig kallavfettning. Det är dessutom enkelt att se när SONAX Xtreme Intensive verkar. Det geléartade medlet är genomskinligt när du spejar på det. Men har du flygrost så reagerar produkten på järnet och antar en lila nyans. Något som också gör att du som bilförare kan se om du har problem med just flygrost. Efter att ha applicerat den intensiva kallavfettningen väntar du i tre minuter och sedan är det bara att skölja av. 

Gör bilen vårfin – här är bästa tipsen för avfettning
Du ser enkelt om du har problem med flygrost. Foto: Cifab

En annan fördel är dessutom att gelékonsistensen gör att medlet sitter kvar och verkar längre på lacken utan att torka in eller rinna av. På grund av sin geléiga form är SONAX Xtreme Intensive också dubbelt så dryg som vanliga avfettningar. Och då ska du tänka på att du egentligen får två produkter i en och samma flaska – både ett flygrostborttagningsmedel och en avfettning.

”Väldigt många gillar det här avfettningsmedlet. Det är även en storfavorit hos våra egna proffsrekondare, som menar att det är väldigt effektivt”, säger Pernilla Helsingius, vd på Cifab.

Förutom kallavfettning finns det andra typer av avfettningsmedel. Ett exempel är alkaliska avfettningsmedel som innehåller tensider (tvättmedel), vatten och ofta också alkohol. Den här typen av produkter fungerar väl på normalsmutsiga bilar och är bra på till exempel sommaren. Men skulle du få dropp och kåda från ett träd på sommaren är SONAX Xtreme Intensive bästa medlet.

Det här ska du tänka på

När du ska använda ett avfettningsmedel finns det flera saker du ska tänka på. Här är hela listan med tips:

  • Spraya bara på medlet där det behövs. Låt det verka i några minuter och skölj sedan av.
  • Använd aldrig avfettning i starkt solljus och undvik även att lägga på avfettningsmedel på en kaross som är varm.
  • Undvik att använda vanliga avfettningsmedle på gummidetaljer, underrede och hjulhus. Medlet kan nämligen påverka bilens rostskydd. Med den skonsamma intensivavfettningen från Sonax behöver du dock inte tänka på detta.
  • Spruta inte avfettning på sidorutorna, då rinner medlet på insidan av dörrarna och löser upp rostskyddet.
  • Var snäll mot miljön och fundera på vilken spruta du använder när du applicerar avfettningen. De pumpmunstycken som följer med enlitersflaskor är av väldigt enkel konstruktion. Det blir därför en bättre ”dimma” om man köper en pumpflaska istället. Ekonomiskt är det också, eftersom man då använder en mindre mängd medel.
  • Applicera avfettningsmedlet med måtta och stå i en gör-det-själv-hall där det finns oljeavskiljare i avloppet. Många kommuner har förbjudit biltvätt där det saknas oljeavskiljare, eftersom smuts och kemikalier går orenade via dagvattensystemet rakt ut i sjöar och vattendrag.
  • Bäst effekt får du om du spolar rent bilen med en högtryckstvätt.
  • Efter att du gjort detta rekommenderas att du använder ett bra schampo, som SONAX Glansschampo. Också det spolar du med fördel bort med en högtryckstvätt.
  • Har du bråttom men ändå vill få ett bättre skydd för lacken till nästa tvätt kan du med fördel använda SONAX Carnauba Sprayvax, som sprutas direkt på den våta billacken. Tar bara ett par minuter extra men ger en blank, smutsavvisande yta.
  • Bästa skyddet för lacken får du om du använder något av de bilvaxer som SONAX erbjuder, flera av dem är testvinnare med mycket lång hållbarhet.

 

Rulla till toppen