Nya Opel Zafira bjuder på tysk precision med svensk touch

Den populära famiijebilen Opel Zafira har lanserats i en ny version och bjuder på fräscha nyheter både invändigt och utvändigt. Vi pratar med den svenske designern Fredrik Backman som står bakom den smarta och rymliga interiören.

Nya Opel Zafira bjuder på tysk precision med svensk touch
Svenske Fredrik Backman står bakom interiördesignen i nya Opel Zafira.

Sedan 1999, när den först lanserades, har 2,7 miljoner familjer valt att köpa Zafira för sin flexibilitet, rymlighet och komfort. Den nya versionen avviker inte när det gäller föregångarens mest uppskattade komponenter, däremot har de blivit smartare och snyggare förpackade.

Vi har pratat med den svenske designern Fredrik Backman, som arbetar på Opels designavdelning i Rüsselsheim, utanför Frankfurt, sedan 1998. 

Vilken del av designen ansvarar du för?
”Just nu är det interiördesignen på flera olika Opel-modeller, men även andra GM-modeller från moderkoncernen. På Opel har man möjlighet att rotera arbetsplats inom designavdelningen och kan ha inflytande och påverka flera olika projekt samtidigt.
De senaste projekten jag har fullföljt är interiörerna till Astra och Zafira, som vi nu kan se rulla på våra vägar. Det slutar aldrig att fascinera mig att se resultatet så konkret, av ibland flera års hårt arbete”, säger Fredrik Backman.

Vad är viktigast för dig? Här kan du bygga din egen Opel Zafia.

Nya Opel Zafira bjuder på tysk precision med svensk touch
Med andra och tredje sätesraden nedfälld blir lastvolymen hela 1.860 liter.

Interiören i nya Zafira har i många avseenden fått en helt ny utformning, där förarmiljön numera är helt fokuserad på ergonomi. Förarens position är placerad för att nå allt, och för att ha optimal uppsikt både över instrumentering och omgivningen utanför bilen. 

Zafira har bland annat fått ett nytt infotainmentsystem, där man slipper traditionella knappar, utan istället hanterar funktionaliteten med en integrerad 7-tums pekskärm. Mediasystemet är kompatibelt med både Apple CarPlay och Android Auto. Läs allt om Zafiras smarta infotainment-teknik här!

Har den nya tekniken förändrat designen? 
”Ja, absolut! Vårt behov att vara uppkopplade och pekskärms-elektroniken är exempel som har haft stort och positivt inflytande på interiördesignen de senaste åren. Pekskärmen är själva hjärtat i vår design.
Med de stora pekskärmarna har vi lyckats reducera antalet knappar till ett minimum och samla alla nödvändiga funktioner närmare föraren så att man kan njuta maximalt av att köra”, säger Fredrik Backman.

Vilken del eller detalj i interiören är svårast att få till?
”Det är nästan alltid helhetsintrycket och proportionerna mellan alla komponenter som måste stämma och som nästan alltid är den största utmaningen att formge.
Ingen detalj glöms dock. Designteamet kollar nästan varje kvadratmillimeter, varje fog och tum. Hur ytstrukturen kan påverka intrycket och utforma, eller tillämpa det för bästa intryck. Ingen design lämnar våra händer utan att den är minutiöst kontrollerad och godkänd”, säger Fredrik Backman.

Det är detaljerna som gör det, brukar man säga. Och Zafira bjuder onekligen på många smarta detaljer och genomtänkta utrymmen. Zafira är mycket uppskattad för sina generösa förvaringsmöjligheter, och det har inte blivit sämre ställt på den fronten efter uppdateringen. Tvärtom. Från föregångaren känner vi igen det smarta förvaringssystemet med mugghållare och förvaringsbox som glider på aluminiumskenor mellan framstolarna. Förutom det har nya Zafira drygt 30 ytterligare förvaringsmöjligheter. Dessutom gömmer sig en cykelhållare i den bakre stötfångaren, som vid behov dras ut och kan lasta upp till fyra cyklar. 

Är du sugen på att byta bil? Här kan du bygga din egen Opel Zafia.

Nya Opel Zafira bjuder på tysk precision med svensk touch
Tre sätesrader och sju sittplatser.

Komforten är annan viktig komponent i en familjebil och därför är stolarna inte bara justerbara utan också ergonomiskt utformade. För att baksätespassagararna ska åka extra komfortabelt finns på andra sätesraden det smarta Lounge-systemet (tillval), som innebär att mittplatsen går att fälla ihop för att istället fungera som ett par rejäla armstöd, samtidigt som ytterplatserna kan skjutas bakåt/inåt för bättre ben- och axelutrymme. Tredje sätesraden kan fällas ned i bagageutrymmets golv, vilket skapar en stor och plan lastyta. 

Utrymmen och komfort är viktigt i en familjebil som Zafira, är det ditt designfokus?
”Jag vill förmedla ett innovativt och distinkt uttryck, som måste kännas fräscht och stå ut från mängden och som ska stå sig en lång tid framöver, men det finns också en omsorg om varje detalj. I Zafiran har vi låtit enkla linjer och rena ytor förmedla en känsla av rymd, ro och välbefinnande”, säger Fredrik Backman.

Panoramavindrutan och soltaket är beviset på vad Fredrik Backman menar med sin vision om rena ytor och rymd. Den stora vindrutan sträcker sig från motorhuven upp i taket nästan fram till B-stolpen, därefter tar soltaket vid och ger alla passagerare en ljus och luftig kupé. 

Även exteriören har fått en uppdatering. Mest iögonfallande är de nya strålkastarna som tillsammans med en helt ny grill, inramad av en kromlist, gör att nya Zafira får en mycket kaxigare uppsyn. Den sportigare profilen förstärks även av de markerade hjulhusen.

Vad är viktigast för dig i en ny bil? Här kan du bygga din egen Opel Zafia.

Nya Opel Zafira bjuder på tysk precision med svensk touch
Pekskärmen är hjärtat i designen, säger Fredrik Backman.

Finns det något i designen som är typiskt svenskt?
”Skandinavisk design i alla former, är inspirerande för mig och många kollegor, men Opel är ett tyskt märke med lång historia och med grundvärderingar som, tysk ingenjörskonst och precision i kombination med spännande design.
Det är ett märke som värderar lättillgänglighet och som sätter kunden och föraren i fokus. Att alltid erbjuda det mesta och bästa för den breda publiken. Det är värderingar och förutsättningar som jag känner igen mig i, som svensk”, säger Fredrik Backman.

Något som också förknippas med svensk bildesign är ett rejält bagageutrymme, och även där kan Zafira leverera. Med den standardmonterade femsäteskonfigurationen är bagageutrymmet 710 liter, och med några enkla handgrepp fälls andra och tredje sätesraden, vilket förvandlar familejbilen till rejäl en flyttbil med en lastvolym på hela 1.860 liter.

Till sist, hur vill du beskriva Opels design-dna?
”Vi arbetar efter vår designfilosofi som lyder ”Sculptural artistry meets german precision”. Det kan översättas som ”Skulpturalt artisteri möter tysk precision”. Det är en design-filosofi som vi hela tiden bygger vidare på och som var lika aktuell 1965 för Opel GT som för våra senaste koncept- och produktionsmodeller”, avslutar Fredrik Backman.

Läs mer om Opel Zafia här.

Nya Opel Zafira bjuder på tysk precision med svensk touch
Exteriöra nyheter är strålkastarna och en helt ny grill.
Nya Opel Zafira bjuder på tysk precision med svensk touch
Mediasystemet är kompatibelt med både Apple CarPlay och Android Auto.
Nya Opel Zafira bjuder på tysk precision med svensk touch
Vindrutan sträcker sig nästan fram till B-stolpen, därefter tar soltaket vid och skapar en ljus och luftig kupé.
Nya Opel Zafira bjuder på tysk precision med svensk touch
Nya Zafira erbjuder drygt 30 förvaringsutrymmen.
Rulla till toppen