Så minskar du kostnaderna när du köper begagnad bil

Går du i bilköpartankar? Då finns det en massa saker att tänka på.
Här listar vi de viktigaste, som hjälper dig att göra rätt val så att du slipper betala för mycket.

Så minskar du kostnaderna när du köper begagnad bil
Foto: BigstockPhoto

Att köpa bil är kul. Men samtidigt handlar det om mycket pengar. Då gäller det att vara smart. Här hjälper vi dig att undvika de största missarna. 

Det första steget är att titta på olika annonser och använda webbtjänster för att skapa dig en bild av prisläget. Då hamnar du i en bättre förhandlingssituation och kan lättare argumentera för rätt prislapp.

Fundera sedan på vem du vill köpa av. En bilhandlare är ett tryggare alternativ. Där är du skyddad av konsumentköplagen. Köper du istället av en privatperson är det andra saker som är viktiga att ta hänsyn till – som att kolla upp säljaren. Fråga om id-handlingar och kontrollera att de stämmer med registreringsbeviset. 

Undersök även chassie-numret och om det finns skulder kopplade till bilen. Det kan du se hos Transportstyrelsen och Kronofogdemyndigheten.

Vill du låna till ditt bilköp? Klicka här – och se vad det kostar.

Glöm inte heller att provköra bilen och kontrollera konditionen på lacken, precis som att bromsar, styrning, lampor, vindrutetorkare och alla elektriska funktioner fungerar som de ska.

Ta också reda på om bilen är importerad, detta brukar nämligen kunna minska andrahandsvärdet. Anledningen är att det är svårare att hitta uppgifter om huruvida bilen är krockad eller om någon har mixtrat med mätarställningen. I värsta fall kan din nya pärla dessutom vara stulen och även om du intet ont anande köpt den i god tro kan du tvingas lämna tillbaka den till sin rättmätiga ägare, och samtidigt förlora hela köpeskillingen.

Garanti är en annan sak som du kan fråga efter. Det följer nästan aldrig med en sådan när du köper privat. Men är bilen av en nyare modell och du har tur, kan det finnas kvar en garanti. 

När du sedan räknar på de faktiska kostnaderna, så ta även med försäkring, service, skatt och hur mycket drivmedel som går åt. Och planerar du att byta bil om några år igen så glöm inte heller att räkna på värdeminskningen samt andrahandsvärdet.  

Har du hela finansieringen klar för dig eller måste du låna pengar? Handlare vill ofta sälja på dig egna erbjudanden för billån. Men det är inte säkert att de har de mest prisvärda alternativen. Gör noggrann research och välj en seriös långivare, som har schyssta villkor och som du känner förtroende för.

Vill du låna till ditt bilköp? Klicka här – och se vad det kostar.

Och sist men inte minst – se till att både du och säljaren anmäler till Transportstyrelsen att du är den nya ägaren av bilen.

Klicka här – och läs mer om billån.