Smarta tekniken ger dig frihet och tid

En egen chaufför, assistent och massör. Audis nya A8 är inte bara en lyxbil i mängden – den är både intelligent och empatisk. Och det bästa av allt: modellen ger frihet och förvandlar dötid till värdefull egentid.

Förr i tiden definierades lyx av sin prislapp, men exklusiva accessoarer är inte längre vad alla eftertraktar. I dagens samhälle ser många ”tid” som det mest dyrbara. Att behöva spendera timmar i bilen ses därför som ett nödvändigt ont – men så behöver det inte vara.

Med nya A8-modellen har Audi har tagit fasta på att en modern bil måste klara av mer än att ta dig från A till B – fordonet behöver leverera finess. Som första märke i världen lanserar Audi en bil med självkörande teknik i nivå tre. Det innebär att föraren – under rätt förutsättningar – kan trycka på en knapp, släppa ratten och luta sig tillbaka. Audi A8 kommer ta hand om körningen. Och att slippa köra ger föraren tid till annat. Vilken lyx.

Men att bilarna har blivit intelligenta innebär mer än att de kan ta över kontrollen när vi människor tröttnat. I nya A8 finns det en hel armada av hjälpsystem och teknik.
Inte nog med att bilen tar hand om kö-körningen, den håller även koll på trafiksituationer och försöker förhindra att man över huvud taget fastnar i en kö. Tekniken ser även till att göra resan så komfortabel som möjligt. Skulle det komma plötsliga ojämnheter i vägbanan så läser bilen av detta och kompenserar.
A8:an kan därför sägas vara premium hela vägen ut i däcken, och just komfort är något som Audis nya flaggskepp har i överflöd. För baksätespassagerare finns det gott om utrymme, och i det speciella vilosätet har komforten tagits till en ny nivå. Här har man möjlighet att fälla ryggstödet samt att fälla ut ett fotstöd med fotmassage. Bilen ska även kunna lära sig vad olika personer gillar, i form av stämningsljus, doft och komfortnivå. Den ska helt enkelt vara mer personlig.

Intelligensen i bilen är på en helt ny nivå, men för att kunna göra korrekta bedömningar behöver den även andra sinnen. A8:an är utrustad med ett helt batteri av kameror, radar, ultraljudsensorer och laserkameror. Detta gör att bilen bland annat kan assistera med att köra snålt, hålla dig från att vingla i filen, ge en överblick av omgivningen i helikoptervy, samt varna för farliga situationer.

Begreppet Audi Intelligence omfattar faktiskt mer än lyxmaterial och komfortabla finesser. Varenda detalj av nya A8 har finslipats och ingenting har lämnats åt slumpen. Exempelvis har man tack vare det aktiva chassit kunnat förbättra säkerheten. Tänk dig ett scenario där en sidokollision är nära förestående. Då höjer bilen upp den sidan – och krockkraften tas upp i bottenplattan, vilket ska minimera risken för personskador. Detta är ytterligare en sak som Audi A8:an är ensam om.

Smarta tekniken ger dig frihet och tid

Tillägg – Assistanssystem i Audi A8 i Urval
Adaptive driver assist – Hjälper föraren hålla hastighet, avstånd till framförvarande bil samt i rätt fil i hastigheter upp till 250 km/h. Håller även koll på hastighetsbegränsningar samt realtidsinformation om rutten.

Topview 3D – Tack vare bilens många kameror så kan man få en helhetsbild av omgivningen närmast bilen. I ett tredimensionellt helikopterpserspektiv. Underlättar för den parkeringsnervöse. Tillsammans med manöverassistanten så kan detta system se till att bromsa bilen ifall det är risk att man kör på något föremål.

Predictive efficiency assistant – I samspel med navigatorn och körassistenten så gör den här finessen att bilen hjälper dig att spara bränsle. Och att köra så energieffektivt som möjligt.

Emergency assistant – Skulle det värsta inträffa och föraren förlorar medvetandet så sätter katastrofassistenten igång. Först tar den kontroll över bilens langitunella och lateralla rörelse. Sen påminner den föraren, om denne skulle ha somnat, att det är dags att ta kontroll. Nästa steg är att den skickar ut en ljudsignal följt av att assistenten rycker i sätesbältet.

Skulle det fortfarande inte resultera i någon aktivitet – aktiveras varningsblinkers och katastrofhjälpen bromsar ner bilen till stillastående. Därefter ringer bilen till larmtjänst.

Hazard information – Audi A8 är en fullt uppkopplad bil och som sådan kan den kommunicera med sin omgivning och andra uppkopplade bilar. Det innebär att den kan ta emot och ge information om realtidshändelser som påverkar färden. I vissa städer så kan bilen få information om trafikljus, och på så sätt se till att hålla hastigheten så att man hamnar i den ”gröna vågen”

Pre Sense 360 grader – Det här systemet identifierar hot mot bilen, från alla håll och på ett avstånd upp till 75 meter. Detta gör att det kan förvarna, undvika faror och i värsta fall minimera skadorna av en krock. Assistenten stänger alla fönster och soltaket, spänner sätesbältena, justerar sätenas rygg- och huvudstöd samt aktiverar varningsblinkers. Det är även det här systemet som lyfter upp bilen på ena sidan om det är så att en kollision hotar därifrån.

Rulla till toppen