Därför ska en elbil INTE se ut som en ”vanlig” bil

Elbilarna ställer nya krav på designavdelningarna. När det inte behövs någon klumpig förbränningsmotor över framaxeln öppnas nya möjligheter. Det är en gammal myt att elbilar...
Annons

Elbilarna ställer nya krav på designavdelningarna. När det inte behövs någon klumpig förbränningsmotor över framaxeln öppnas nya möjligheter.

Det är en gammal myt att elbilar inte behöver någon kylning – batterierna behöver kylas, men elbilar behöver oftast inte ha någon jättegrill i fronten, som bilar med förbränningsmotor.

Allt det här skapar nya prioriteringar för designteamet. Stuart Norris, som är designchef för Chevrolet Bolt-projektet, berättar i en intervju med Automobile Magazine hur han fick uppdraget att designa en elbil med minst 30 mils räckvidd, som skulle kosta 30.000 dollar, och som skulle lanseras under fjärde kvartalet 2016.

Sedan började det roliga: att klura ut hur det skulle göras, och i intervjun berättar Stuart Norris om de tre grundreglerna han utgår från när han designar elbil.

Därför ska en elbil INTE se ut som en

Utgå inte från en bil med förbränningsmotor

För det första gäller det att börja med ett vitt papper. Elbilar kan paketeras betydligt effektivare än bilar med förbränningsmotor och det ger bättre utrymmen. Bilen kan få unika proportioner när batteriet monteras under golvet, så länge bilen designas från början som en elbil.

”Om du baserar elbilen på en befintlig arkitektur som baseras på förbränningsmotorn får du ingen av de här fördelarna”, säger Stuart Norris.

Chevrolet gjorde inte så när den eldrivna versionen av småbilen Spark lanserades, men General Motors gjorde sin läxa och Bolt är utvecklad från grunden som en elbil och behöver inte ta hänsyn till någon förbränningsmotor.

Därför ska en elbil INTE se ut som en

Pressa ned luftmotståndet

För det andra använder designteamet luftmotståndet för att förlänga räckvidden och sänka elförbrukningen. Det kan till exempel göras med karossens form, frontens utseende och specialanpassade fälgar.

I grunden är en kort och hög bil en svår utgångspunkt för aerodynamiken men med några tekniska lösningar – till exempel paneler som stängs i fronten och skyddat underrede – lyckades GM, efter många timmars slit i vindtunneln, komma ned till ett ”fantastiskt luftmotstånd” på 0,308, säger Stuart Norris.

Men hur ”fantastiskt” är det egentligen? Eftersom Chevrolet Bolt inte har någon direkt jämförbar version med förbränningsmotor är det inte så lätt att sätta siffran i ett sammanhang. 0,308 kan mycket väl vara en utmärkt siffra för den här karosstypen, men jämfört med GM:s bortglömda elbil EV1 från 1990-talet kunde skryta med 0,19. GM:s egen laddhybrid, Chevrolet Volt, fixar 0,28. Motsvarande siffra för Tesla Model S är 0,24 och för Model 3 siktar Tesla på att komma ned till 0,21.

Designchefen skryter om det ”fantastiska” luftmotståndet – men hur fantastiskt är det, egentligen?

Därför ska en elbil INTE se ut som en

En elbil får gärna se lite egensinnig ut

Den tredje designprincipen är nog den mest kontroversiella. Enligt Stuart Norris ska en elbil inte se ut som andra bilar. Det går tvärt emot åsikten som många Rechargeläsare verkar ha, nämligen att elbilar gärna får se ut precis som vanliga bilar och inte sticka ut med konstiga designlösningar.

Toyota Prius tas upp som ett typiskt exempel på en design som verkligen inte faller alla i smaken men där många Priusägare säger sig gilla designen, eftersom den ”gör ett statement”.

Källa: Automobile Magazine

Därför ska en elbil INTE se ut som en

Chevrolet Bolt ska säljas i Europa som Opel Ampera-e. De svenska priserna är inte klara, men på den norska marknaden börjar priserna på 300.000 norska kronor.

Därför ska en elbil INTE se ut som en

Chevrolet Bolt har fått beröm för den smarta paketeringen i de första testerna. Den kan också köras ”med en pedal”, eftersom bromskraftåtervinningen bromsar in bilen och laddar batteriet.

Därför ska en elbil INTE se ut som en

Bolt är inte Chevrolets första elbilsexperiment. På 1990-talet lanserades strömlinjeformade elbilen EV1. Projektet skrotades senare och ägarna tvingades lämna tillbaka bilarna, som leasats ut till förarna.

Annons
Annons
Rulla till toppen