Provkörd: Nya Volvo V40 Cross Country

PREMIUM Testchefen är i jämtländska Kall där Volvo bjuder på både V40 Cross Country och laddhybriden V60 D6 AWD. Vi provkör båda två i den norrländska kylan.
Annons

Provkörd: Nya Volvo V40 Cross Country
Volvo V40 Cross Country får känna på den norrländska kylan. Hela provkörningsrapporten kan du läsa i nummer 2/2013.
Provkörd: Nya Volvo V40 Cross Country
Vi har också provkört (och testladdat) nya laddhybriden V60 D6 AWD. Hela rapporten finns i ams 2/2013.

Just nu befinner sig testchef Mikael Johnsson i Kall i Jämtland för att köra två nya Volvomodeller på vintervägarna: dels nya Cross Country-versionen av Volvo V40, och dels laddhybriden V60 D6 AWD.

Volvo V40 Cross Country kombinerar 40 millimeter högre markfrigång, hasplåtar och andra klassiska Cross Country-attribut med samma motorutbud som i vanliga Volvo V40. Kunder som vill ha fyrhjulsdrift måste dock välja bensinmotorn T5 på 254 hästar.

”Idag har jag mest kört Volvo V60 D6, och det direkt i från flygplatsen. Jämtland bjuder på bra kyla, minus 20, vilket är en utmaning för hybrider som ska hålla både elmotor, förbränningsmotor och batterier driftsvarma. Volvos expert förklarade direkt att vi under dessa förhållanden inte skulle kunna köra med ren eldrivning idag, och det stämde”, säger Mikael Johnson.

”Men V60 D6 gick stadigt och fint för det finns alltid tillräckligt med el till fyrhjulsdriftssystemet. Balansen är bra och gasresponsen omedelbar tack vare eltekniken, speciellt i Power-läget. Det ska bli intressant att utforska mer på isbana under tisdagen.”

Och hur är V40 T5 AWD Cross Country?
”Den ska vi också ut med på isen på tisdag. En liten tur hann jag dock precis ta – och den verkar lovande! Hittade en väg som förmodligen används av rallyteamen när de är här, och bilen fixar det bra. Den står högre på fjädrarna men är väldämpad och aldrig sladdrig. Snarare sportig. Och baken kliver ur när man står på, precis som det ska vara. Kan knappt bärga mig till i morgon!”

• Läs hela provkörningen av Volvo V40 Cross Country i auto motor & sport 2/2013.

Läs också: Volvo V40 Cross Country – så mycket kostar den

Annons
Annons
Rulla till toppen