GM ska lansera 22 nya elbilar inom fem år

Framtiden är elektrisk och General Motors tänker erbjuda konsumenterna inte mindre 22 nya elbilar inom de följande fem åren. De två första elbilsmodellerna i denna...
Annons

Framtiden är elektrisk och General Motors tänker erbjuda konsumenterna inte mindre 22 nya elbilar inom de följande fem åren. De två första elbilsmodellerna i denna offensiv kommer redan om 18 månader.

Storsatsningen på elbilar ska bygga på de erfarenheter som GM gjort när de utvecklade och lanserade Chevrolet Bolt, eller Opel Ampera-e som den heter i Europa. Många betraktar Bolt som en milstolpe i elbilsutvecklingen med sin kombination av attraktivt pris och lång räckvidd.

”General Motors tror på en helt elektrisk framtid,” säger utvecklingschefen Mark Reuss. ”Men även om framtiden inte kommer att hända över natten, så har GM ändå åtagit sig att driva på användandet och acceptansen av elbilar genom kompromisslösa lösningar som möter våra kunders behov.”

Mark Reuss var också noga med att understryka vikten av att även fortsatt vara lönsam som biltillverkare. Lönsamheten behövs för att kunna fortsätta utvecklingen av utsläppsfria bilmodeller.

Minst en av de nya elbilarna kommer att ha en plattform anpassad för vätgas. Precis som flera andra biltillverkare vill GM inte ge upp möjligheten att använda vätgas som drivmedel till elbilar, istället för tunga och dyrbara batteripaket.

I allmänhetens ögon är kanske inte General Motors ett ”elbilsföretag” men hösten 2016 passerade man milstolpen 100.000 sålda Chevrolet Volt i USA. Första generationen Volt började byggas hösten 2010 och GM var därmed en föregångare. Hittills har Chevrolet Bolt haft en försäljningstakt på 2.000 bilar i månaden, vilket är långt under vad Tesla hoppas sälja av sin nya ”folkelbil” Model 3.

Att GM stakar ut en elektrisk framtid är precis det som aktiemarknaden vill höra. Efter presskonferensen ökade GM-aktien med 4,4 procent och stannade på 42,15 dollar, vilket är högsta nivån sedan företaget ombildades 2010.

GM ska lansera 22 nya elbilar inom fem år
General Motors har varit en föregångare när det gäller elektrifieringen av bilar. Chevrolet Bolt får snart sällskap av inte mindre än 22 nya elbilsmodeller.
Annons
Annons
Rulla till toppen