Här är Toyotas nya F1-utmanare

I dag föll täckelsen för den mest spännande nyheten inför Formel 1-året 2002: Toyota visade sin F1-bil. Men den svenske stallchefen passade på att dämpa...
Annons

I dag föll täckelsen för den mest spännande nyheten inför Formel 1-året 2002: Toyota visade sin F1-bil. Men den svenske stallchefen passade på att dämpa förväntningarna.

Enligt ryktena som i den här branschen färdas lika snabbt som bilarna så är Toyotas satsning på Formel 1 den största av alla.
Inget annat stall har så mycket pengar och så mycket folk som Toyotas Formel 1-team.
Men stallets svenske chef, Ove ”Påven” Andersson, vet att pengar inte köper framgång ens i Formel 1. Att det behövs en lärotid. Han säger att målet för 2002 inte är att skapa om etablissemanget.
– Vårt huvudmål under den första säsongen blir att lära, och att försöka skapa lite respekt för oss i Formel 1-depån…
I dag föll i alla fall täckelsen från Toyotas första utmanare till Formel 1-VM. Det skedde i motorsport-avdelningens hem i tyska Köln.
Bilen bär beteckningen TF102 och har formgivits av Gustav Brunner. Den har en Toyota-konstruerad V10-motor med 90 graders cylindervinkel. Den Panasonic-sponsrade bilen fortsätter att bära Toyotas röd-vita racingfärger.
– Att utveckla bilen helt och hållet under samma tak kan bara vara en fördel. Vi är alla skyldiga om det inte fungerar – då finns det inga ursäkter, säger ”Påven”.
Toyotas testbil TF101 har lagt närmare 33 000 testkilomneter bakom sig sedan den debuterade i mars i år. Stallet har också testat 11 av 17 GP-banor.
– I dag kliver vi bara över ett av många hinder som vi kommer att möta under vår F1-utmaning, sa Toyotas vd Tsutomu Tomita.

Annons
Annons
Rulla till toppen