DETROIT: Audi R8 med V12-diesel

Audi R8 V12 TDI – världens snyggaste och snabbaste dieselbil.
Annons

Audi R8 V12 TDI – världens snyggaste och snabbaste dieselbil.

Annons
Annons

DETROIT: Audi R8 – med V12-diesel

UPPDATERAD Supersportbilen Audi R8 klarar 0 – 100 på 4,6 sekunder och drar 14,6 liter/100 km. Inte särskilt klimatpolitiskt korrekt i dessa dagar. Men nästa...
Annons

UPPDATERAD Supersportbilen Audi R8 klarar 0 – 100 på 4,6 sekunder och drar 14,6 liter/100 km. Inte särskilt klimatpolitiskt korrekt i dessa dagar. Men nästa vecka sänker Audi förbrukningen till under litern per mil. Ändå förbättras acctiden med 0,4 sekunder. Receptet heter TDI-diesel – i V12-format, med 500 hästar och 1.000 Nm! Dessutom får vi veta varför R8 först lanserades med ”fel” motor!

DETROIT: Audi R8 - med V12-diesel

Konceptbilen med TDI V12-motor utmärker sig på många sätt, inte minst med en hungrigare front med större luftintag. KLICKA FÖR STÖRRE

Porschechefen Wendelin Wiedeking håller styvnackat på att en riktig sportbil inte kan ha dieselmotor. I en sportsuv som Cayenne är det okej, men inte i resten av hans program.
Frågan är om han inte få tänka om nu, när hans dotterbolag Audi ställer begreppen på huvudet i Detroit. Supersportbilen R8 är både snålare och snabbare med diesel än med V8-maskin på 420 hästar.

DETROIT: Audi R8 - med V12-diesel

Konceptbilen är lackad i en halvmatt kulör som döpts till ”Grace Silver”. Låter lite udda men det fungerar verkligen bra på just den här bilen. KLICKA FÖR STÖRRE

Egentligen är det ingen överraskning; Audi har med sina Le Mans-segrar visat att diesel och snabba bilar kan vara en perfekt kombination. Och när nu R8 V12 TDI presenteras kan man undra om modellen verkligen behöver den V10 från släktingen Lambo Gallardo som det ryktats om länge.

DETROIT: Audi R8 - med V12-diesel

En mäktig pjäs, hur man än ser på det. Och snål – dessutom! KLICKA FÖR STÖRRE

R8 V12 TDI är för den som sätter fartresurserna före transportbehovet; den större motorn (68 cm lång) betyder nämligen att det bakre bagageutrymmet har fått offras – det som på bensinversionen rymmer två golfbagar. (Det mindre, främre utrymmet finns dock kvar.)
Men avstår man golfbagstransporten, kan man njuta av prestanda utöver det vanliga bakom den tillplattade ratten: noll till hundra går på 4,2 sekunder om man släpper kopplingen på rätt sätt, och toppfarten ”en bit över” 300 km/h som Audi uttrycker det.

DETROIT: Audi R8 - med V12-diesel

NACA-intaget på taket är fullt funktionsdugligt och leder luften in till den hungriga V12:an. KLICKA FÖR STÖRRE

Det är resultatet av effekten 500 hästkrafter och 1.000 (ettusen!) newtonmeters vridmoment hos sexliterstolvan. Högt effektuttag går dock inte ut över miljön, V12:an uppfyller redan avgaskraven i Euro 6. Den mäktiga motorn ska byggas i Györ, Ungern.
Ett av skälen till att ställa ut diesel-R8:an på North American International Auto show (NAIAS) är att puffa för dieselversionen av storsuven Q7, som ska lanseras i USA efter sommaren med samma ”clean diesel strategy”, men med en V6:a på tre liter som ger 233 dieselhästar och 500 Nm.

DETROIT: Audi R8 - med V12-diesel

Inredningen är lite vildare än på en seriebil, som väntat. Men notera att det på ratten finns möjlighet att ställa karaktär på de elektroniskt styrda stötdämparna, tillsammans med andra funktioner. KLICKA FÖR STÖRRE

Men innan R8 V12 TDI hinner sättas i (blygsam) serieproduktion, som det ryktas, kommer samma urstarka maskin att erbjudas som alternativ i Q7. Under andra halvåret i år släpps Q7 V12 TDI på tyska marknaden.
Det betyder att 2,4-tonnaren klarar 0 – 100 på 5,4 sekunder och når 250 km/h innan fartökningen begränsas elektroniskt. Förbrukningen anges till 11,9 liter diesel per 100 kilometer.

DETROIT: Audi R8 - med V12-diesel

DETROIT: Audi R8 - med V12-diesel

Annons
Annons
Rulla till toppen