Handsfree hjälper inte säkerheten

Handsfree eller inte handsfree. Det spelar ingen roll. Att prata i mobilen medan du kör är lika olämpligt som att köra när man är trött...
Annons

Handsfree eller inte handsfree. Det spelar ingen roll. Att prata i mobilen medan du kör är lika olämpligt som att köra när man är trött eller tagit lugnande medel. Det konstaterar Vägverket i en ny rapport.

– Vi kommer inte att föreslå något krav på handsfree eftersom studien inte visar att det skulle kunna ge säkerhetsvinster, säger vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.
Vägverket säger i sin rapport att det är själva samtalet och inte typen av telefonutrustning som är orsaken till förarens förmåga att köra försämras.
Mobilpratare hade en klart försämrad reaktionsförmåga i Vägverkets tester. Kanadensiska undersökningar visar att en mobilpratande förare löper 3-4 gånger högre risk att orsaka en trafikolycka, oavsett om föraren pratar i handsfree eller inte.
Redan i dag kan förare som pratar i mobiltelefon och orsakar en olycka dömas för vårdslöshet i trafiken. Vägverket menar att det inte räcker. Man vill också att Polisen och Vägverket ska få ökade befogenheter vid olycksutredningar för att kunna kontrollera om mobiltelefon använts.
I rapporten betonar Vägverket också mobiltelefonens positiva användningsområden, som att varna för faror eller ringa efter hjälp när det hänt något.

Annons
Annons
Rulla till toppen