Tjänstebilsinfo
De viktigaste nyheterna om tjänstebilar direkt i din mejl – prenumerera här!

Volkswagen Passat – 10 saker du inte visste om nya storsäljaren

Inga xenonstrålkastare, bensinmotorn kan bli tvåcylindrig och bilen stannar själv om du blir sjuk. Det finns en hel del roliga fakta om nya Passat som du inte visste att du ville veta.

Volkswagen Passat – 10 saker du inte visste om nya storsäljaren

Vid det här laget är det väl få som missat att Volkswagen släppt en ny generation av storsäljaren Passat. Pressmaterialet är enormt och innehåller detaljer om allt från vridmomentet i dieselmotorn till bagegerumsvolymen och upplösningen i den digitala instrumentskärmen.

Vi har förstås läst igenom alltihop och kan här presentera tio saker som du kanske inte hade koll på. Men nu har du det – så sätt igång och skryt med dina Passatkunskaper!

Vad tycker du om nya Passat; design, motorer och infriade förväntningar. Svara på några frågor här!

Officiell: Nya Volkswagen Passat är lättare och lyxigare
Läs också: Här är de svenska priserna och specifikationerna


Bensinmotorn kan bli tvåcylindrig

Bensinmotorn med 150 hästkrafter har ACT, som innebär cylinderavstängning. Två av cylindrarna kan därför stängas av – utan att föraren ska märka något – när de inte används. Det sker vid jämn belastning som vid motorvägskörning.

Här har Volkswagen bantat...

Nya Passat är ungefär 85 kilo lättare än sin föregångare, bland annat tack vare den smarta MQB-plattformen. Så här ser fördelningen av viktbesparingen ut.

• Utrustning: –12 kilo
• Kaross: –21 kilo
Elektronik: –3 kilo
Chassi: –9 kilo
Motorer: –40 kilo

...och här sänks förbrukningen

Jämfört med dagens modell blir nya Passat i genomsnitt 20 procent snålare. Så här har Volkswagen sänkt förbrukningen.

• Rullmotstånd: –15%
• Aerodynamik: –18%
• Lägre vikt: –24%
• Drlvlina: –41%

Ny dubbelturbodiesel

Toppmodellen på dieselsidan får en 2,0-liters fyrcylindrig dieselmotor med dubbla turbo. 500 Nm finns tillgängligt redan från 1.750 r/min. Effekten ligger på 240 hästkrafter och både DSG och 4Motion är standard. Förbrukningen hamnar på strax över 5 l/100 km.

Den är verkligen en storsäljare

De senaste 41 åren har Volkswagen sålt fler än 22 miljoner exemplar av Passat världen över. Därmed är den Volkswagens mest framgångsrika modell. Under 2013 såldes i snitt en Passat (eller en Magotan som den heter i Kina) var 29:e sekund någonstans i världen. Med andra ord två per minut, 126 per timme eller fler än 3.000 per dag, varje dag.

Ny modellversion: GTS

Nya Passat går att beställa i en ny modellversion som kallas GTS. Där ingår bland annat de nyutvecklade LED-strålkastarna både fram och bak.

Kombimodellen byter namn

Precis som med Golf heter inte kombimodellen längre Variant, utan Sportscombi. Bäst att du lägger det på minnet för särskilt många Passat Sedan lär du inte se på svenska vägar.

Den vet om du får hjärtattack

En av nyheterna är Emergency Assist. Systemet aktiveras om föraren av någon anledning inte längre kan köra, exempelvis vid plötslig sjukdom. 

Ett antal sensorer känner av hur aktiv föraren är i körningen. Om systemet upptäcker att föraren av någon anledning inte längre kan köra bilen träder nödassistenten in och håller bilen kvar i sin fil. 

Sedan aktiveras varningsblinkern och bilen bromsas in tills den är stillastående. Bilen anpassar automatiskt avståndet till bilen framför.

Instrumenten är digitala

Framför föraren finns en 12,3-tumsskärm precis som i Audi TT. Skärmen har upplösningen 1440x540 pixlar. En iPad Air har ungefär dubbelt så hög upplösning.

Xenonstrålkastarna försvinner

Nej, några xenonstrålkastare finns inte längre i Passat. Standardmodellen har halogenlampor medan LED-strålkastare i tre olika nivåer är tillval. Varselljusen med 12 LED-lampor kan byta färg och tjänstgör därför också som blinkers.

De dyraste LED-lamporna har Dynamic Light Assist som ser mötande bilar och bländar ned helljuset, som fortfarande kan vara påslaget och lysa upp de delar av vägen som inte påverkar mötande bilister.

Även bakljusen använder LED-teknik. I toppversionen gör baklamporna en liten animation när föraren bromsar, enligt Volkswagen "för att ökar trafiksäkerheten".

Sätt dina kompisar på plats

Här är fler listor med bilfakta du måste kunna!

10 fakta som får dig att drömma om en Alfa Romeo 4C
10 lyxbilsfakta som får dig att gå i totalspinn
BMW M3 och M4 – 10 saker du inte visste
15 saker du inte visste om Ford Mustang
BMW i8 – 10 saker du inte visste
BMW i3 – 12 saker du inte visste
 

Mer om Volkswagen Passat

Officiell: Nya Volkswagen Passat är lättare och lyxigare
Läs också: Här är de svenska priserna och specifikationerna

Elbilar och hybrider allt populärare

Se hela listan – vilken är din nästa tjänstebil?Din e-postadress Har du tjänstebil? Vilket märke kör du som tjänstebil?
Läs mer om nyhetsbrevet »
Begenkäten
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206