Tjänstebilsinfo
De viktigaste nyheterna om tjänstebilar direkt i din mejl – prenumerera här!

Ny miljöbilsbonus i regeringsförklaringen

Nu har Stefan Löfven presenterat sin nya regering – och Miljöpartiet får med största säkerhet mycket att säga till om i miljö- och klimatfrågorna, som påverkar Sveriges tjänstebilister. Miljöpartiet har föreslagit höjd förmånsbeskattning, bonus/malus-baserad fordonsskatt och höjd koldioxidskatt.

I sin regeringsförklaring, som statsminister Stefan Löfven presenterade för riksdagen under fredagen, poängteras att Sverige ska vara en global förebild inom klimatpolitiken.

"Att stoppa miljöförstöringen, minska klimatutsläppen och utveckla ny grön teknik är en av vår generations största utmaningar", sade han bland annat.

Stefan Löfven sade också i sin regeringsförklaring att Sveriges fossila utsläpp ska minska betydligt under mandatperioden och utlovade bland annat en ny miljöbilsbonus för bilar med liten klimatpåverkan.

Stefan Löfven har också presenterat de ministrar som ska ingå i den nya regeringen, som består av 24 ministrar. 18 från Socialdemokraterna och sex från Miljöpartiet.

Den nya finansministern, Magdalena Andersson, var överdirektör vid Skatteverket innan hon blev ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna 2012. På samma departement blir Miljöpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Per Bolund ny finansmarknads- och konsumentminister. Han har bland annat arbetat på Näringsdepartementet, 2003–2006, som representant för Miljöpartiet.

På Stora Tjänstebilsdagen i december 2013, som Ynnor arrangerade, presenterade Per Bolund Miljöpartiets förslag till höjd förmånsbeskattning, bonus/malus-baserad fordonsskatt och höjd koldioxidskatt. När Miljöpartiets ena språkrör, Åsa Romson, dessutom är ny klimat- och miljöminister, kan riksdagen under mandatperioden säkert få ta ställning till regeringsförslag i dessa frågor.

Åsa Romson är också vice statsminister och på samma departement är Ibrahim Baylan (S) ny energiminister.

Socialdemokraternas tidigare gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg, är ny näringsminister och på samma departement är Anna Johansson (S) ny infrastrukturminister. Hon kommer från Göteborg, är dotter till stadens före detta starke man Göran Johansson och medlem i partistyrelsen. Hon har bland annat varit emot den folkomröstning om trängselskatten som hölls i Göteborg i samband med de allmänna valen i september. Då vann Nej-sidan.

Frågan är nu om Anna Johansson i egenskap av infrastrukturminister kommer gå emot den lokala folkopinionen i hemstaden och verka för att trängselskatten införs permanent.

Läs också: Volkswagen Passat GTE – sportig, supersnål laddhybrid
Läs också: Här är höstens 10 viktigaste tjänstebilsnyheter
Läs också: Volvo har de nöjdaste kunderna – före både BMW och Audi

Elbilar och hybrider allt populärare

Se hela listan – vilken är din nästa tjänstebil?Din e-postadress Har du tjänstebil? Vilket märke kör du som tjänstebil?
Läs mer om nyhetsbrevet »
Begenkäten
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206