Tjänstebilsinfo
De viktigaste nyheterna om tjänstebilar direkt i din mejl – prenumerera här!

Vi provkör Ford Mondeo – är detta klassens nya kung?

Den är flera år försenad, men nu börjar Ford sälja nya Mondeo till svenska köpare. Fredrik Langendorf åkte till Málaga för att provköra. "Den känns som en Mondeo och det är ett bra betyg", säger han.

Vi provkör Ford Mondeo – är detta klassens nya kung?
Ford Mondeo är kraftigt försenad men börjar nu äntligen säljas i Sverige.

Samtidigt som testchefen provkör nya Volkswagen Passat på Sardinien synar testredaktör Fredrik Langendorf helt nya Ford Mondeo i sömmarna i Málaga. De båda konkurrenterna börjar säljas nu och ska locka köpare från Volvo V70.

• Hur känns nya Ford Mondeo?

"Den känns fin. På presskonferensen säger Ford två saker: Mondeo får inte kännas digital i körkänslan och den ska alltid lyda förarens kommando. Det skruvar ju upp förväntningarna rejält vad gäller väghållning. Och den utgående Mondeon var också riktigt fin. Den nya känns som en Mondeo och det är ett bra betyg", säger Fredrik Langendorf.

• Vilka motorer har du kört?

"Jag har kört kombimodellen med en 1,5-liters bensinturbomotor på 160 hästar och en dieselmotor på 2,0 liter och 180 hästkrafter."

Läs också: Vi provkör nya Volkswagen Passat: "Ett expresslok"
Läs också: Vi kollar in nya Ford Mondeo: Bättre sent än aldrig

Interiören har fått ett stort lyft, enligt vår utsände Fredrik Langendorf.

• Får du någon "wow-känsla"?

"Inte när man kör, egentligen, men när man tittar på den. Designen är helt klart ett lyft. Ford har städat upp ordentligt i interiören och den känns lite dyrare. Kvalitetskänslan är betydligt bättre än förr och det är välkommet, men det är nog ändå en bit kvar till klasstoppen."

• Något annat du hittat som du är besviken på?

"Ja, det är synd att Ford inte ska erbjuda de adaptiva dämparna på den svenska marknaden. Det är inget fel på komforten från början men det blir helt klart en fluffigare känsla med de adaptiva dämparna. Ingen köpte dem förut, eftersom de kostade 15.000 kronor, och därför anser Ford att det inte ens är värt att ta in dem till svenska köpare."

"Där tycker jag Volkswagen lyckas bättre. Har man ändå lagt energi på att utveckla systemet borde man väl åtminstone ta in och sälja det istället för att strunta i det."

• När kommer Mondeon till Sverige?

"De första kunderna får sin bil kring nyår." 

Läs också: Här är Ford Mondeo som hybrid och kombi
Läs också: Fords jättetabbe med nya Mondeo


Årets duell: Passat mot Mondeo!

I nästa nummer av auto motor & sport kan du läsa en stor provkörningsduell mellan nya Volkswagen Passat och Ford Mondeo. Vi vet vilken du ska välja. Tidningen finns i butik den 30 oktober.

Se fler bilder i galleriet

Elbilar och hybrider allt populärare

Se hela listan – vilken är din nästa tjänstebil?Din e-postadress Har du tjänstebil? Vilket märke kör du som tjänstebil?
Läs mer om nyhetsbrevet »
Begenkäten
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206