Tjänstebilsinfo
De viktigaste nyheterna om tjänstebilar direkt i din mejl – prenumerera här!

Elon Musk: ”Efter Model X kommer Model 3”

Under Detroitsalongen deltog Teslas vd Elon Musk vid ett seminarium och då framkom flera nya fakta kring företaget och kommande modeller. Suvmodellen Model X lanseras under slutet av året och under 2016 är det dags att visa upp en mindre sedanmodell, "Model 3". Priset på Tesla Model 3 ska hamna kring 35.000 dollar, utan statlig rabatt, alltså hälften av vad Tesla Model S 60 kostar. Översatt till Sverige borde det bli 350.000–400.000 kronor.

Elon Musk: ”Efter Model X kommer Model 3”
Hur Tesla Model 3 ska se ut vet vi förstås inte, men illustrationen ovan från Theophilus Chin ger oss en möjlig bild av hur det kan se ut nästa år.

Tesla Motors grundare och vd Elon Musk deltog under gårdagen i ett seminarium på Detroitsalongen, arrangerat av branschtidningen Automotive News. Vid talet och de efterföljande frågorna avslöjade Elon Musk nya detaljer om de kommande modellerna och han tog även tillfället att uppmana bilindustrin till en ännu hårdare satsning på elbilar och deras teknik.

Ännu en gång tog också Elon Musk tillfället att håna vätgasbilar, en teknik som han beskrev som "extremt korkad". Ju förr vi lämnar vätgasen bakom oss, desto bättre – allt enligt Elon Musk. Elon Musk fick frågan om Tesla har något att lära sig av Chevrolet Volt eller andra bilar på marknaden. Svaret var lika glasklart som kort: "Nej."

Förra sommaren deklarerade Tesla att man släpper sina patenträttigheter på den teknik som man utvecklat, det är alltså fritt fram för andra biltillverkare att använda samma lösningar. På frågan om något företag använt sig av möjligheten svarade Elon Musk att man inte blivit kontaktade av någon, men å andra sidan är det heller inte nödvändigt att informera Tesla.

Den kommande suvmodellen Tesla Model X är försenad men ska sättas i produktion under andra halvan av 2015. Hela första årets planerade produktion av Model X är redan slutsåld, berättade Elon Musk.

Efter lanseringen av suven Model X är det dags av den mindre sedanmodell som Tesla har utlovat. Om man kan likna Model S vid en BMW 5-serie så ska Tesla även bygga en "3-serie" och den var ursprungligen tänkt att heta "Model E". Det namnet gick dock inte att använda och därför är sedanbilen omdöpt till Tesla Model 3 (kan även skrivas Model III). Tesla Model 3 ska visas under 2016, men vi kan anta att produktionen börjar först 2017.

Elon Musk har tidigare antytt att priset för Tesla Model 3 ska hamna kring 35.000 dollar, alltså i runda tal hälften av vad den billigaste versionen av Model S kostar. Den riktiga bomben under seminariet var att Elon Musk återigen klargjorde att man siktar på priset 35.000 dollar – men att det inte innefattar någon statlig rabatt.

När Chevrolet visade upp sin nya elbil Bolt för ett par dagar sedan sa man hela tiden att den ska kosta runt 30.000 dollar i USA, men "glömde" då att nämna att det priset är efter att man räknat bort den statliga rabatten på 7.500 dollar. Chevrolet Bolt ska alltså kosta runt 37.500 dollar i grundpris.

Nu ska man ta mycket av det som Elon Musk säger med en rejäl skopa salt, men om nivån 35.000 dollar blir verklighet innebär det att Model 3 kan bli mycket attraktivt prissatt. Priset i Sverige skulle då kunna hamna kring 350.000–400.000 kronor, utan supermiljöbilspremie.

Hur Tesla Model 3 ska se ut vet vi förstås inte, men datorillustrationen ovan från Theophilus Chin (klicka på länken för att se mer) ger oss en möjlig bild av hur det kan se ut nästa år. Vid seminariet sa Elon Musk att Tesla Model 3 ska få en design som gör att den "inte liknar någon annan bil på marknaden, och det kan vara bra så länge den inte ser ut som en knasbil (weird-mobile)". Det uttalandet kan alltså peka mot att Model 3 inte alls blir lånar design från Model S.

 

Missa inte denna läsning:

Tesla och Panasonic ska bygga jättelik batterifabrik i USA

 

 

Elbilar och hybrider allt populärare

Se hela listan – vilken är din nästa tjänstebil?Din e-postadress Har du tjänstebil? Vilket märke kör du som tjänstebil?
Läs mer om nyhetsbrevet »
Begenkäten
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206