Tjänstebilsinfo
De viktigaste nyheterna om tjänstebilar direkt i din mejl – prenumerera här!

Tesla Model S 70D är den nya instegsmodellen

Tesla lanserar en ny instegsmodell med längre räckvidd och mer kraft. Model S 70D har dessutom fyrhjulsdrift som standard – men den har också ett prispåslag på 30.000 kronor jämfört med den tidigare instegsmodellen Model S 60.

70D-versionen av Tesla Model S har ett 70 kWh-batteri som ger längre räckvidd än den gamla 60-modellen.

Instegsmodellen för Teslaköparna hette tidigare 60D, men nu byts den ut mot Model S 70D. Största nyheten är att den alltså får fyrhjulsdrift – bokstaven D står för Dual Motor.

Men Model S blir också dyrare: med den nya instegsmodellen stiger priset med 30.000 kronor, baserat på att Model S 60 tidigare kostade 729.000 kronor, enligt Tesla Club Sweden. Priset för nya Model S 70D blir 779.000 kronor, men då ingår också fyrhjulsdrift och möjligheten att ladda på Teslas snabbladdningsstationer, som tidigare kostade extra.

Tesla Model S 70D kan köras 44 mil enligt NEDC-körcykeln, jämfört med 50 mil för den starkare 85D-modellen. 0–100 km/h går på 5,4 sekunder (4,6 för 85D). Det är numera bara 85-modellen som går att köpa med bakhjulsdrift – både 70D, 85D och P85D har fyrhjulsdrift.

Det finns en del tveksamheter kring hur stark nya Model S 70D egentligen är. På den egna sajten skriver Tesla att den främre och bakre motorn kan ge 261 hästkrafter var för sig, vilket totalt ger 522 hästkrafter. Därför skriver Road and Track att Model S 70D är starkare än Porsche 911 Turbo.

Men det är inte är hela sanningen, eftersom Tesla uppger ytterligare en siffra, nämligen 334 hästkrafter. Det är så mycket kraft bilen kan leverera utifrån batteriet på 70 kWh – alltså så mycket kraft som de båda motorerna kan ge tillsammans.

"Tesla har i grunden bara två elmotorer. Effekten som de får beror på hur mycket ström de kan matas med från batteripaketet", säger Tibor Blomhäll på Tesla Club Sweden.

Andra tidningar anger också att den bakhjulsdrivna 85-modellen utgår, men det stämmer inte heller. Tesla Model S 85 finns med både bak- och fyrhjulsdrift, då med tilläggsbokstaven D.

Så här såg det ut under långa perioder på Teslasajten när den nya instegsmodellen presenterades under onsdageftermiddagen.

Flera bilsajter skrev om effekten i Teslas nya modell. Men det Tesla uppger som "totaleffekt" är inte samma sak som "motoreffekt".

Elbilar och hybrider allt populärare

Se hela listan – vilken är din nästa tjänstebil?Din e-postadress Har du tjänstebil? Vilket märke kör du som tjänstebil?
Läs mer om nyhetsbrevet »
Begenkäten
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206