Tjänstebilsinfo
De viktigaste nyheterna om tjänstebilar direkt i din mejl – prenumerera här!

Här är tekniken som gör din nästa tjänstebil starkare och snålare

Volkswagen avslöjar vilken teknik som kommer finnas i din nästa tjänstebil med två helt nya motorer. Elektrisk turbo ger bättre gasrespons medan en särskild "motorfjädring" minskar vibrationerna.

Volkswagen har visat upp två viktiga motornyheter som snart kan sättas i produktion. Först ut är en trecylindrig motor med hela 272 hästkrafter och 270 Nm. Den massiva effektsiffran är betydligt högre än för dagens trecylindriga motorer. Volkswagen använder här ett elektriskt turboaggregat som ger snabbare respons än en konventionell turbo.

"Den här motorn är ett trevligt exempel på precis hur mycket potential som förbränningsmotor fortfarande har", sa Heinz-Jakob Neusser, chef för drivlineutveckling på Volkswagen.

Den andra nyheten är en W12-motor med direktinsprutning, dubbla turbo och ett särskilt fjädringssystem som motverkar vibrationerna. Dessutom finns cylinderavstängning som gör motorn sexcylindrig när alla tolv cylindrar inte behövs. W12-motorn ger 608 hästar och 900 Nm.

Det är ju inte så troligt att du får en W12-motor i din nästa tjänstebil – inte ens den trecylindriga motorn med 272 hästkrafter lär finnas i särskilt många tjänstebilar. Men tekniken under skalet kommer definitivt också att hamna i "vanliga" motorer.

Den elektriska turbotekniken ger alltså snabbare respons medan den dynamiska motorupphängningen motverkar vibrationer. På så sätt kan Volkswagen komma undan två av dieselmotorernas största nackdelar: turbofördröjning och "knattrig" gång. 

Heinz-Jakob Neusser passade också på att kritisera de nya reglerna i bland annat London och Paris, som antingen straffbeskattar eller helt förbjuder dieselbilar på grund av utsläppen.

"Som ni alla vet har den här motortypen kritiserats för att bidra till dålig luftkvalitet i städerna. Ärligt talat är det struntprat. Att demonisera dieselmotorn innebär att motarbeta målen med att skydda klimatet", sa Heinz-Jakob Neusser under konferensen enligt Car and Driver

Elbilar och hybrider allt populärare

Se hela listan – vilken är din nästa tjänstebil?Din e-postadress Har du tjänstebil? Vilket märke kör du som tjänstebil?
Läs mer om nyhetsbrevet »
Begenkäten
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206