Smakprov: Volvo visar upp nya V90 Cross Country

Som ni alla vet vid det här laget är det torsdagen 15 september som det smäller. Då visas Volvo V90 Cross Country för första gången,...
Annons

Som ni alla vet vid det här laget är det torsdagen 15 september som det smäller. Då visas Volvo V90 Cross Country för första gången, ersättaren till pensionerade Volvo XC70.

När Volvo ”uppfann” sin egen skogsmulle i form av V70 XC – för nästan 20 år sedan – gjorde man något smart. Volvo hade ingen suv att erbjuda och då precis som nu var det precis i det segmentet som det gick att ta bra betalt och skapa en hälsosam vinstmarginal.

Ni kan kalla Volvo V70 XC från 1997 som en nödlösning, om ni vill, men som vanligt trollade de svenska ingenjörerna med knäna och gjorde något riktigt bra. En praktisk och rymlig kombikaross, höj upp markfrigången något för att kunna köra över snödrivorna och lägg sedan till fyrhjulsdriften för att få greppet och stabiliteten. Ärligt talat, vem behöver en suv som är både tung och har för hög tyngdpunkt?

Volvo V70 XC bytte namn till XC70 när den ”riktiga” suvmodellen XC90 kom 2002. Det skulle markera ett släktskap. Men egentligen var det lite tokigt. Nu städar Volvo upp bland sina modellnamn och de högbyggda suv-modellerna får heta XC, som XC90 och XC60. Snart även XC40. Men de förhöjda kombimodellerna ska heta Cross Country. Därför ersätts gamla XC70 med nya V90 Cross Country.

Att nya Volvo V90 Cross Country får en förhöjd markfrigång och lite tuffare, oömma attribut har vi redan gissat. Men i reklamfilmen nedan får vi för första gången se hur fronten ser ut på nya Volvo V90 Cross Country.

Premiärvisningen av Volvo V90 Cross Country kan ni naturligvis följa här på automotorsport.se. Sätt ett kryss i kalendern för 15 september och föllj vårt nyhetsflöde så får ni fler detaljer när det drar ihop sig.

Och avslutningsvis vill vi be Volvo att i fortsättningen använda en engelsk, proffsig berättarröst i reklamfilmerna. Det blir bara märkligt med göteborgsengelska.

Uppdatering 15/9: Volvo V90 Cross Country är nu officiell – läs mer här.

Annons
Annons
Rulla till toppen