Svensk minister: ”Bensinen är för billig”

Infrastrukturminister Anna Johansson menar att regeringen måste skapa både morötter och piskor för att ställa om från fossila drivmedel. "Just nu är bensinen alldeles för billig", säger hon.
Annons

Svensk minister:
”Bensinen alldeles för billig. Det skapar inte trycket att välja alternativa drivmedel”, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Regeringen föreslår 100 miljarder i ökade infrastrukturinvesteringar för perioden 2018–2029, det innebär totalt 623 miljarder kronor.

Regeringen ökar bland annat anslagen till järnvägsunderhåll med 47 procent och tar ställning för de omdebatterade höghastighetsbanorna.

Infrastrukturminister Anna Johansson medger att det inte är rimligt att bygga järnväg överallt eftersom det skulle bli för samhällsekonomiskt dyrt. Det måste även till smartare och effektivare transporter, vilket främst handlar om färre tomma lastbilar på vägarna.

Men det största problemet i omställningen till från fossila drivmedel, menar Anna Johansson, är skillnaderna mellan landsbygd och stad.

”Man måste ta hänsyn till de lokala skillnaderna. På landsbygden är bilismen helt nödvändig. Där handlar det mer om att effektivisera och ställa om transporterna, men i städerna måste andelen gång-, cykel- och kollektivtrafik öka”, säger Anna Johansson till Di.se.

Från regeringens sida handlar det om att skapa både morötter och pålagor för att ställa om från fossila drivmedel.

”Just nu är bensinen alldeles för billig. Det skapar inte trycket att välja alternativa drivmedel”, säger Anna Johansson.

Men att ställa om bara genom teknik och lagar kommer inte att räcka, enligt ministern. En omställning krävar att alla, privatpersoner, näringslivet och myndigheter, tänker och handlar annorlunda.

”I det korta perspektivet kan hårda regleringar vara en konkurrensnackdel, men när resten av världen tvingas ställa om så blir det en fördel att redan vara där”, säger hon till Di.se.

Riktpriset för en liter 95-oktanig bensin på bemannade stationer 13:69 kronor är idag. Priserna på diesel och etanol är 13:64 respektive 10:21 kronor per liter.

Vad tycker du – är fossila bränslen för billiga?

Annons
Annons
Rulla till toppen