Starkt höstbesked från Volvo – ökar vinsten igen

Volvo Cars presenterar sitt bokslut för tredje kvartalet och alla kurvor pekar uppåt. Rörelsevinsten närapå fördubblades, upp till 2,1 miljard jämfört med 1,3 miljarder under...
Annons

Volvo Cars presenterar sitt bokslut för tredje kvartalet och alla kurvor pekar uppåt. Rörelsevinsten närapå fördubblades, upp till 2,1 miljard jämfört med 1,3 miljarder under samma period förra året. Det innebär att Volvo Cars tjänat in mer pengar på tre kvartal än man gjorde under hela 2015.

Omsättningen under tredje kvartalet ökade till 41,1 miljarder kronor (36,1 under Q3 2015). Vinsten i förhållande till omsättningen, rörelsemarginalen, förbättrades också och ökade från 3,5 till 5,0 procent. Det är en bit kvar till den nivå där Volvo vill ligga, runt åtta–tio procent, men visar ändå att man är på rätt väg.

Försäljningen under tredje kvartalet ökade med 7,8 procent till 122.766 bilar. Både Kina och USA – världens två största bilmarknader – ökade med mer än 20 procent. XC60 är fortfarande bästsäljaren, följd av V40 och på tredje plats kommer XC90. 90-serien kompletteras nu av S90 och V90, vilka båda två kommer att bidra till en högre vinst även om lanseringen på kort sikt också drar med sig stora kostnader.

Ett orosmoln som dock mörkar bilden något är att Volvo vuxit snabbt, kanske för snabbt. Volvo har ”växtvärk” då man på relativt kort tid utvecklat ett helt nytt modellprogram. Den snabba utvecklingen har lett till halvfärdiga bilar med irriterande barnsjukdomar och många bilägare har rapporterat om dålig byggkvalitet. Koncernchefen Håkan Samuelsson stuvade därför om i ledningsgruppen för ett par veckor sedan. Utvecklingschefen Peter Mertens tog över ansvaret för inköp och kvalitet. Produktionsdirektören Lars Wrebo ersattes av spanjoren Javier Varela.

Tempot i Volvos fabriker är högt och vid halvårsskiftet låg man på en årstakt på 600.000 bilar, cirka 100.000 mer än under fjolåret. Men produktionen i Torslanda sinkas och olika flaskhalsar leder till kostsamma nödlösningar. För att hinna med i utvecklingen gick Volvo nyligen ut och sökte 400 nya ingenjörer.

Annons
Annons
Rulla till toppen