Snart här: VW Arteon Shooting Brake – med sexa

Elmar-Marius Licharz, Volkswagens produktchef för mellanstora och stora bilmodeller, avslöjar intressanta nyheter för brittiska Auto Express och Autocar. Volkswagen behöver en imagehöjande modell och arbetar därför...
Annons

Elmar-Marius Licharz, Volkswagens produktchef för mellanstora och stora bilmodeller, avslöjar intressanta nyheter för brittiska Auto Express och Autocar. Volkswagen behöver en imagehöjande modell och arbetar därför med en ”Arteon Shooting Brake”, som dessutom får sexcylindrig motor.

Till Autocar säger Elmar-Marius Licharz att ”Det är vår avsikt att göra Arteon till en modellfamilj. Just nu har vi ett förslag till en elegant kombiversion, som kompletterar Arteon. Modellen har inte fått grönt ljus ännu, men har goda chanser till det.”

Volkswagen Arteon är som flertalet andra VW-modeller baserad på den flexibla MQB-plattformen, som går att variera från Polo till sjusitsiga suven Atlas. Några sexcylindriga turbomotorer har inte funnits i MQB-arkitekturen, men de kan komma berättar Elmar-Marius Licharz för Auto Express:

”Om vi bygger en sexcylindrig motor, och vi diskuterar det för Arteon och har redan gjort en prototyp, så ska den även användas i Atlas,” sa Elmar-Marius Licharz.

För att få plats med den sexcylindriga motorn blir det sannolikt en modern version av Volkswagens VR6-motor. Sådana VR6-motorer har visats i konceptform förut där man gjort om topplocket och vänt avgasportarna utåt. Gamla VR6 hade inte den konstruktionen och visade sig vara omöjlig att turbomata, på grund av värmeproblem. I USA erbjuds VW Atlas med ”gamla” sugmotorn VR6 på 3,6 liter, men den är inte mycket starkare än turbofyran.

Annons
Annons
Rulla till toppen