Volvos laddhybrid förbjuden – men 740 är tillåten

Exakt hur de nya miljözonerna i Stockholm ska fungera är inte spikat, men om förslaget som Transportstyrelsen tagit fram till regeringen går igenom finns det...
Annons

Exakt hur de nya miljözonerna i Stockholm ska fungera är inte spikat, men om förslaget som Transportstyrelsen tagit fram till regeringen går igenom finns det gott om luckor som är minst sagt underliga.

Dagens Nyheter har till exempel uppmärksammat att laddhybriden Volvo V60 Twin Engine faktiskt skulle bli förbjuden i miljözonen – trots att den klassas som supermiljöbil idag.

Anledningen är att den kombinerar en dieselmotor och eldrift, men dieselmotorn ses som främsta drivkälla av Transportstyrelsen. Dieselmotorn för modellåren fram till 2015 klarar dessutom bara Euro 5-utsläppskraven och inte Euro 6.

Även bensinhybriden Toyota Prius fram till modellår 2010 skulle förbjudas. Men bilar som är minst 30 år gamla blir tillåtna. De saknar nästan alltid katalysator och en smutsig Volvo 740 från 1980-talet skulle alltså gå utmärkt att köra i miljözonerna, trots att den släpper ut cirka tio gånger så mycket skadliga avgaser (jämfört med en modern bil, med avgasrening).

Annons
Annons
Rulla till toppen