Någon som kan nått om hundar och inlärning? (har problem)
Bilsnack
Resultat 1 till 13 av 13
 1. #1
  Big Bad Street Racer BamseFans avatar
  Namn
  Andreas D.
  Reg.datum
  apr 2003
  Ort
  Boråsområdet.
  Jobb
  Arbetslös för tillfället ;(
  Inlägg
  833

  Någon som kan nått om hundar och inlärning? (har problem)

  Tjo!

  Jag har en blandras hund som jag vill lära lite småsaker som jag inte har en aning om hur jag ska gå till väga med. Det är som sagt en blandras och mamman var Samojed/Pudel(skäms för att säga det hehe) och pappan var schäfer (polishund). Ser ut som en lite mindre schäfer och med samojed svansen.

  Problem 1: Hon kommer inte på inkallning. Vägrar komma till mig när vi är ute. Fast hon håller sig runt omkring mig för det mesta fast sticker om hon får upp något spår eller får syn på något annat. (rådjur, harar, fåglar, människor etc etc). Vad ska man göra?

  Problem 2: När ringklockan ringer så blir det ett fasligt skällande. Slutar inte fast man säger till. Och när man sätter henne ner sitter hon tills dörren öppnas. Då ska hon bara fram och hällsa oavsett vad man gör. Vad gör man?

  Problem 3: När det kommer någon på besök så ska hon hoppa upp på dom och ska slicka. Om hon inte får det kan hon typ smånafsa lite eller snarare lägger tänderna om händerna. (Biter aldrig direkt). Det är något som kan kännas obehagligt för dom som inte känner henne. Hur tar man ur henne det?

  Problem 4: Hon drar som attan i kopplet när man är ute och går och när man väl är ute så i princip nonchalerar hon mig. Enda ordet hon reagerar på är "kom" om man ska svänga av eller nått. Då tittar hon upp och undrar vart man ska gå. Hon kan även kasta en snabb blick om man säger hennes namn och sen nonchalera. Man ser på henne att hon hör men hon vill inte höra.

  Hoppa någon kan hjälpa mig med detta. Vore mycket tacksam för svar.

  Hadé fint!

  ///Bamse
  Its a hard road, but some one have too ride it.


 2. #2
  Zatzy vän Neos34s avatar
  Namn
  Sven Eriksson
  Reg.datum
  dec 2002
  Ort
  Bifrost/Mölndal
  Jobb
  IT ansvarig
  Inlägg
  2 032
  svar kommer......
  ***-----------***
  Mvh. Neos34

 3. #3
  Lövan
  Guest
  Det tar ca 1h att skriva ett svar =)

  Ett tips är att kolla efter lite kurser, vilket jag aldrig har ångrat så man kan få proffesionella tips.

  Mvh Niklas

 4. #4
  Jonnhy
  Guest
  För det första bör du locka med godis. Hundar är för smarta för att lyda utan belöning. =)

  Kurser är bra tips. Och ju mer tid du lägger ner på inlärningen desto lydigare kommer hon/han bli. Vi har två hundar varav den ena som vi la ner mycket mer tid på är dubbelt så lydigare. =)

 5. #5
  Big Bad Street Racer BamseFans avatar
  Namn
  Andreas D.
  Reg.datum
  apr 2003
  Ort
  Boråsområdet.
  Jobb
  Arbetslös för tillfället ;(
  Inlägg
  833
  tackar för svar och jag vet att godis nästan är ett tvång hehe. Hon är jäkligt lättlärd annars. Ett fantastiskt logisk tänkande.

  Kan bero på pudeln som sägs vara den smartaste hunden som finns (vilket jag betvivlar hehe,,,men säkert väldigt lättlärd) .. Även samojed har jag hört är lättlärd och till sist att pappan var polishund. Tänkte på att dom måste väll ha en viss mentalitet för att bli polishundar.

  Hoppas att någon kan svara på iallafall fråga 1. Det är den viktigaste. Det enda problemet jag har som jag absolut inte vet hur jag ska gå till väga med.

  hadé fint!
  Its a hard road, but some one have too ride it.


 6. #6
  Schäfer User
  Namn
  Joakim D
  Reg.datum
  jul 2001
  Ort
  Uppsala
  Inlägg
  167
  Angående fråga 1.

  Börja med att träna inkallning när du har hunden i koppel. När hunden har uppmärksamheten riktad bort från dig så ropar du "HIT!" och rycker till i kopplet (måttligt) på "T" (h-i-T). När hunden kommer mot dig så tar du ett par steg bakåt (gör dig mer intressant) samtidigt som du berömmer hunden. Ge hunden godis när den är framme vid dig. Träna detta 20 gånger om dan. På 10 dagar har ni gjort det 200 gånger, då är man på god väg...

  Tanken med inlärningen är att när ni kan det här och hunden är lös så ska den känna "rycket" när du ropar "hit!". Träningen kan utvecklas till att man får hunden att komma och sitta fot, etc.

  Ovanstående fick vi lära oss på kursen "Vardagslydnad".
  Keep on truckin´!

 7. #7
  MBGIRL
  Guest
  Långt svar...

  Har själv en hund...så vet litta om det jag snackar om! :-)
  Har dock inte behövt lära min lilla pudel nått utan han förstå själv och har lärt sig det mesta själv. Men innan har vi haft schäfrar o då tränade man.

  1. Inkallning kräver en del träning. Oftast så tränar man sån't när de är valpar för då brukar de följa en överallt o va litta "rädd" för omgivning.

  Du kan träna inkallning på olika sätt.
  Ett är att du är på ett stort fält med din hund o så ska den va kopplad. Din kompis står o håller hunden i kopplet medan du springer ifrån den rätt långt o hunden får inte springa efter dig. Sen när du é långt borta så sätter du dej ner på huk och kallar på hunden. Då får din kompis släppa den (obs..kopplet ska va på) och så kommer den komma till dej förhoppningsvis. (Vilket jag tror att den gör för den ser det som en lek o tror du har nått roligt där borta). När den kommer fram till dig så tar du kopplet och drar den till dej och berömmer den o ger den godis.

  Efter ett par sånna övningar så kommer den alltid tro att varje gång du kallar på den så har du nått gott till den o så kommer den komma. Om den springer ifrån dej så ska du bara springa åt andra håller och INTE springa efter den. De flesta hundar kommer uppleva det som olustigt o springa till sin ägare.

  2. Ringklockan! Inte så roligt om man bor i lägenhet o ha en hund som skäller hela tiden varje gång nån ringer på.

  Har du en vattenpistol så sätter du dej på en stol en bit från dörren och låtsas läsa en tidning. Du ber en kompis komma o ringa på. (Hunden ska inte fatta att det é arrangerat så pass på!).

  När kompisen ringer o hunden börjar skälla så sprutar du på den med vattenpistolen. Detta ska va så att hunden INTE ser att det är du som sprutar så va försiktig. Den kommer uppleva att nått obehagligt händer varje gång den skäller och kommer efter ett tag lära sig att sluta. Spruta mot baken på den och kom ihåg att den ska inte veta att det é du som gör det så va skicklig. Ömka inte den eller gör nått annat utan bara skit i den o läs din tidning. Du kan berömma den när den é tyst när det ringer på.

  Du hade ett till problem att hunden hoppar upp eller springer fram till den som kommer genom dörren.

  När din kompis kommer in genom dörren så ska han helt och hållet skita i din hund. Inte titta på den och det ska inte du iheller. Ni ska låtsas som om hunden inte finns o så ska ni stå o snacka om nått i en tio minuter i dörren/hallen. Hunden kommer tröttna av att han inte får nån uppmärksamhet ifrån er och kommer fatta att han det inte é besök till han när det ringer på dörren. *S*

  3. Kolla upp i punkt nr 2.

  Men om hunden naffsar så ska du säga till på skarpen att det är INTE tillåtet. Du ska inte slå på hunden men du kan ge den en nätt snäpp på nosen om den inte lyder. Det ska inte göra ont utan mest va nått obehagligt i samband med NEJ ordet.

  Lyssnar inte din hund på dej (vilket den SKA göra) så ska din kompis säga ifrån att han inte accepterar att den naffsar. Om han säger ifrån tillräckligt skarpt (får inte va en hundrädd kompis) så kommer hunden inte våga göra så mot gäster i framtiden för den tror att alla é likadana. Han får INTE skrämma hunden för då kan den bli folkrädd...hunden måste förstå att det är pga nafsandet och inget annat som han får bestraffningen.

  4. Inte dra utan gå fot.

  Din hund ska känna att ni är ute o går IHOP och inte var o en för sig.

  Om du engagerar dig i olika lekar o så när ni är ute o går så kommer du bli en intressantare person att va ute och gå med. Det kan va så små saker som att springa med henne eller ta ett stopp under promenaden för att leka med en boll eller nått. Prata med henne när ni é ute o går. Kan va uppmuntringar som "va duktig du är" osv.

  Att gå fot och inte dra i kopplet é en annan sak som kräver mycket övning. Drar hon i kopplet så rycker du till och säger "Nej!" Lyder hon inte så stanna upp och gå inte en centimeter till förrän hon slutat dra...då fortsätter du. Att gå fot kan man öva på olika sätt. Jag har gjort denna övningen efter man varit ute o gått en lång runda så han é trött och inte orkar busa o dra.

  Håll hunden i kort koppel så den går bredvid dig...först så drar den kanske men håll den där iaf och säg "nej!" När den inte gör rätt o ryck lite i kopplet. När den slappnar av till sist och går bredvid dig så berömmer du den och släpper själv efter lite i kopplet så det hänger löst o hunden går bredvid. Finns ett anna sätt osså som har med godis att göra...vissa hundar lär bättre när de får godis. Det är att du har en godis som du håller vänster hand o har kopplet i höger hand o hunden på vänster sida om dig. Du håller godisen över huvudet på hunden så den ser det o så på så sätt får den att gå sidan om dig o när den gör det så får den godisen.

  Hur man berömmer hundar:
  Vissa hundar är energiska och klarar inte av att få ett piggt o glatt "Jätteduktig!" sagt åt sig. Då blir de stirriga och tror de é lek på gång o börjar busa o förstör inlärningssituationen. Dessa hundar ska man ta det lugnt med o istället säga lugnt o sansat "duktig du var nu" i en snäll men inte pigg ton.

  Den måste förstå:
  Det viktigaste när man lär hundar något är att man måste va väldigt pedagogisk i den bemärkelsen att HUNDEN ska förstår VARFÖR han gör nått bra eller dåligt. När du berömmer/bestraffar så ska han inte kunna tro att det är pga nått annat utan situationen måste va så solklar att hunden förstår VARFÖR.


  LYCKA TILL!

 8. #8
  Snyggast på Zatzy! DanneHs avatar
  Namn
  Daniel H
  Reg.datum
  jul 2002
  Ort
  Stockholm
  Inlägg
  5 693

  Re: Någon som kan nått om hundar och inlärning? (har problem)

  Ang. problem 1: Det är lätt att man blir förbannad på hunden när den inte kommer och sen när den väl kommer så skäller man på den. Vilket man inte ska göra. Beröm henne alltid när hon kommer oavsett om hon gör det direkt när du ropar på henne eller 30min senare. Hunden förstår inte varför du är sur. Nu vet jag inte om det är så i ditt fall?
  Sen ska inte du hålla koll på hunden, hon ska hålla koll på dig. Så spring inte runt i skogen och ropa överallt.
  Annars brukar koppel fungera väldigt bra

  prob2: Att hon vill hälsa är absolut inget du ska ta ifrån henne, det måste hon få göra.
  Du måste visa att det är du som bestämmer. Ta tag i nackskinnet och ryt åt henne. Givetvis måste du berömma henne när hon är duktig.
  Så är det med allt vad gäller djur. Hundar som inte tycker om att få sina klor klippta brukar skälla och gnälla som fan, då tycker husse inte det är nån idé att fortsätta. Då lär sig hunden att om jag skäller eller ylar när hussa ska klippa mina klor så slipper jag. Det är alltid du och ingen annan som bestämmer! Detta har iofs inte med ditt problem att göra, men ville bara visa (än en gång) att det är du som är flockledare


  Ang "problem" 3: Det är inte konstigt att hunden blir glad när du får främmande, för det fösta så ska du ju säga åt de som kommer på besök att hon inte är farlig. För många som blir rädda börjar vifta med armarna och skrika och det tycker hunden är skitkul (yiippie leka) och hoppar ännu mer. Och är det ett sånt stort problem? Jag antar att det är en valp eller en unghund? Som jag skrev tidigare så måste hunden få hälsa

  problem 4: Om hon drar när du går med henne i kopplet. Stanna! Sen när hon står still så går du, drar hon igen så stannar du. Hon ska gå med dig. Sen alltid det är du som bestämmer, inte hon

  hoppas du blev lite klokare på detta och att det löser sig!

 9. #9
  Mazdapucko exlexs avatar
  Namn
  Anton K
  Reg.datum
  sep 2001
  Ort
  Stockholm
  Jobb
  Konsult
  Inlägg
  378
  ett bra tips är att om hon springer ifrån dig och inte kommer när du ropar, följ inte efter utan antingen väntar du eller går därifrån åt andra hållet. Följer du efter så tror hon att det är en lek och springer ännu längre.

  En vän till mig har en hund som alltid sprang ifrån honom och busade. Han brukade gömma sig i närheten där hon lämnade honom och vänta tills hon kommer tillbaka. sen hoppa fram och säga här är jag. Då lärde hon sig att om hon försvinner kanske han inte är kvar när hon kommer tillbaka, därför vill hon inte gå för långt. Ibland sprang hon bort i 30 minuter.
  -- Mina vänner kallar mig dryg, du kan kalla mig vad du vill --

  Zoom zoom zoom!

 10. #10
  Big Bad Street Racer BamseFans avatar
  Namn
  Andreas D.
  Reg.datum
  apr 2003
  Ort
  Boråsområdet.
  Jobb
  Arbetslös för tillfället ;(
  Inlägg
  833
  (Nu blir det mycket skrivet)

  Tackar innerligt för era svar ... mycket tacksam.

  En del visste jag men jag ska försöka med det ni sagt =).

  Kan tillägga att hon är en unghund 1,3(snart4mån)år. Jag fick henne via djurens vänner. Var en tjej som hade henne tidigare och hon hade inte lärt henne nånting. Men hunden var jättetrevlig och älskade att hoppa upp på folk och slicka. Men det mesta av det är urtaget ur henne. Men det finns ju som sagt kvar hehe.

  Jag har lärt henne konster som:
  Sitt
  Ligg
  Rulla
  Snurra (runt) och andra hållet.
  Lägga godis på nos och vara stilla.
  fot (sätta sig jämte).
  puss
  hon tar inget om man slänger det på golvet innan tillåtelse. Likadant med mat.
  Tass.
  hopp.
  Skall och tyst på just det kommandot när man har godis.
  Väcka någon. (Ska vi väcka .. och så personen i fråga. Det fattar hon. Hon springer direkt till dörrn till den som ska väckas)
  Det kommer nån. Då springer hon och kollar.
  kontrollera, säger jag när hon hör nått ljud. Då springer hon och kikar.

  Domma momenten tog bara någon minut ner till några sekunder att lära henne från först hon testa det första gången.

  Så man förstår att hon är smart till tusen. Fast hon har en stark egen vilja. hon vill göra som hon vill.

  Detta är min första hund och jag anser iallafall mig själv som en rätt bra lärare. Vi har vart på en hundkurs. Där var hon bäst på de momenten som hade med konst att göra. Men att försöka inkallning var svårare hehe. Kursledarna tyckte att jag gjorde allt precis rätt (saker som jag gjorde fast dom inte sagt). SÅ jag fick mycket beröm av dom för att jag gjorde rätt saker hela tiden.

  Jag har alltid gillat hundar och aldrig vart rädd för dom. Det känns som att jag förstår djur bättre än många.

  Men som sagt. tackar jättemycket för era svar och ska göra övningarna ni skrivit till mig.

  (blev lite grötigt nu kanske men ni förstår säkert)

  Hadé fint.

  ///Bamse
  Its a hard road, but some one have too ride it.


 11. #11
  Inflyttad norrlänning Nixons avatar
  Namn
  Niklas C
  Reg.datum
  jan 2003
  Ort
  Bruzaholm
  Jobb
  NC-operatör
  Inlägg
  3 198
  Ja det där med att hundar hoppar e ju inte så ovanligt ;-)
  Säg till på skarpen, funkar inte det ska du ta tag i hunden och säga till på allvar och visa att det är du som bestämmer!
  Det där med att hon naffsar ska du ta ur henne direkt!

  Som andra sagt, gå iväg så hunden inte ser dig och då blir den orolig, sen när du kommer fram så blir ju det i sig som en belöning för hunden!, detta funkar inte på alla, jag hade en hund som tog en joggingtur på 10 mil (OBS! inget skämt!).

  jaja, nu ska jag käka pizza, dom flesta frågorna (alla?) är ju redan besvarade av folk.
  Lycka till!
  "If Nissan motorsports is Nismo, wouldn't Honda Motorsports be Homo???"
  En till saab 9000 har dom snott av mig, så oerhört ovanligt..
  (:

 12. #12
  Big Bad Street Racer BamseFans avatar
  Namn
  Andreas D.
  Reg.datum
  apr 2003
  Ort
  Boråsområdet.
  Jobb
  Arbetslös för tillfället ;(
  Inlägg
  833
  Tackar
  Its a hard road, but some one have too ride it.


 13. #13
  HiSpeed
  Guest
  vovve.net

  Där finns folk som nog kan hjälpa dej inne på deras forum.

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •