Intressant att läsa debatter om eko vs icke-eko. Själv är jag lite sisådär till eko just pga att priset oftast är betydligt högre än på icke-eko men har inte gjort någon noggrann undersökning eller liknande utan mest när man gått runt och kikat.
Dock så köper jag gurka relativt ofta då jag har det på mackor, till dip och bara som "snacks" istället för den vanliga godispåsen man brukar köpa + att jag är rätt så dålig på att dricka vätska förutom cola och tror i min värld att jag får i mig mer vätska genom att äta gurka, nåväl, dom gånger jag köpt eko gurka så märker jag att smaken är väldigt annorlunda. Inte på ett bra sätt utan på ett "smutsigt jordigt"-sätt. Har ätit egen odlad gurka och vanlig "besprutad" gurka men i 9 av 10 fall smakar fan eko gurkan sunkigt så därför till er som äter mycket eko mat (framför allt grönsaker):
Är det så att man får räkna med att eko produkter smakar rätt så rejält annorlunda? Eller har jag bara haft väldig otur när det kommer till mitt gurk-köp?
Här skulle det kunna stå något vettigt...
Riktig gurka smakar medans de stora vattenfyllda icke eko smakar iprincip noll. Vi har vant oss för länge med smaklös gurka.
BILSNACK | crew
Följ vad ni vill, men var kritiska mot allt.
Så kunde Matfusket lura 500 000 svenskar om jordgubbar | In the Kitchen
Diskussionen om besprutade bananer och vindruvor med rekordhöga gifter var aktuellt för ett tag sedan, jag läste senare att nivåerna var så oerhört låga att det var försumbart även på "fulbananer". Köper själv ekobananer ändå...
Ekodiskussionen är dock ganska entonig tycker jag. Allt skall vara eko, oavsett vad. Allt som inte är eko, är fel. GMO är fel. Allra bäst blir det enligt vissa om man odlar utan bekämpningsmedel eller något alls, det skall planteras och växa, sen skördar man, och så är allting bra sedan. Riktigt så enkelt är det ju dock inte. Vi har växthus, och en stor del av grödorna har gått om intet för en viss typ av ohyra. Likadant kan det se ut i annan storskalig odling. Använder man noll bekämpningsmedel så är risken naturligtvis större att man tappar delar av, eller hela, skörden.
Kritiken mot GMO är också enkelriktat. GMO = satan. Punkt slut. När man gräver vidare har vi förädlat växter så länge vi kunnat, i hundra- och tusentals år. Vetet sitter kvar på stjälken för att man selekterat den sort som gör det, mot den som släpper den fritt för vinden. GMO-grödor kan ge större resistans, undvika onödig bekämpning, ge rikare skördar och fungera bättre i dåliga förhållanden.
Däremot skall det finnas uttömmande forskning innan man släpper det fritt på marknaden, en marknad som vore trevligare om den funkade på ett annat sätt än genom ett fåtal världsomspännande företag. Naiv tanke, kanske.
När det gäller hönor så är det ett dilemma. De som fått för sig att ekologiskt hanterade höns har någon slags drömtillvaro har helt fel. De har det nästan lika eländigt som icke-ekologiska höns. De vistas också många på en trång yta, fast inte fullt lika trångt som icke-ekohöns. De får annat foder, tillgång till utevistelse, men är sönderhackade av andra hönor när de avlivas.
Vill ni ha ordentligt goda ägg? Köp av någon med höns istället för i butik. Det går knappt att jämföra när man smakat ägg från höns som går ute i naturen så fort vädret tillåter. Vi har höns själva och trivs väldigt bra med det. Är ju lite jobb, men också en kul grej.
Du menar exakt så här:
Sist men inte minst: Stöd svenska biodlare, köp lokalt producerad honung. I brist på det: köp svenskproducerad honung.![]()
Hehe välkommen till det nya Zatzy, ekologisk mats vara eller inte vara
Jag köper allt eko som går, helst närproducerat.
Jag tror absolut det fuskas, men generellt är det MKT bättre kvalitet på eko produkter oavsett hur det är med det andra.
En annan är ju väldigt botskämd som är uppfödd på vischan, med jägare o fiskare i familjen.
Åker man till föräldrarnas gård så är ju 90% hemodlat, skjutet i vår skog eller våra vatten varesig man vill eller inte.
Grannen har tex eko grisupfödning, där grisarna går ute hela sommaren, och köttet är verkligen som något helt annat än äckelfilén man köper på konsum för 69kr kilot.
MVH/
Jag köper eko främst för att de smakar bättre.
BILSNACK | crew
Lite mindre nu sedan Biofoods grejer blivit svårtillgänligare, eller jag har inte vägarna förbi hälsokosten, plus att dom tröttnade på att beställa mina femkilospåsar med kikärtor.
Mest blev det på 90-talet när jag kunde handla både Biofood och Kung Markatta via olika kooperativ. Samt hade tillgång till bönder direkt.
Plan A var att snacka istället. Plan B var att flytta.
Plan C var att finta. Plan D är att springa.
"Eko" och "Närproducerat" är två vanliga bluff varor. Det fuskas för miljarder i dessa områden där varorna märks som ekologiska men de endå odlats på vanligt sätt.
Båda stämplingarna är konsumentstämplingar för samvetshandlare.
Vill ni ha bra varor så köp kvalitet istället.
Tex så är ofta korven du köper i en gårdsbutik "egentillverkad" men är i själva verket fryst, tillverkad på annan ort med möjligen råvaror från just din gård blandad med allt annat skit.
Vill du göra bra mat så odlar du själv och tillverkar maten från grunden.
Brillko Racing Holley EFI
Guson Däck i bromma, Rimek, Comp Turbo, Johanneshovs Plåtslageri, 3M, JF Bildekor, 76olja.nu
Så att de ekologiska bananernas bättre smak och ekologiska zucchininins halva storlek mot de traditionellt odlade zucchinin är bara fusk de också? Eller den svenska ekologiska oxfilens helt annorlunda färg och smak mot de andra är också färgämnen och fusk rakt egenom?
BILSNACK | crew
Detta är ju också ett tankesätt
"Det fuskas med Eko-märkning och det håller inte alltid bättre kvalitet etc så därför köper jag inte det".
Jaha, så om det fuskas med "vanlig" mat, så köper ni inte vanlig mat alls?
Så länge det inte är löjliga prisskillnader mellan eko och icke-eko så köper vi eko. Har appen Matpriskollen och då får man redo på vilka extrapriser som gäller och det händer att de ekologiska varorna är billigare än icke ekologiska också.
Selly: baseboll träd
GT/E: Fan, jag som alltid undrat vad basebollar kommer ifrån =oD
Läst hela tråden nu och tycker det är rätt intressant ämne. Men seriöst matfusket på fb? Känns som jehovas eller något....
Försöker ofta köpa ekologiska grönsaker i hopp om bättre smak. Men det hjälper sällan.. Tomater tex smakar inte ett dugg i Sverige. Inte de man kan köpa på ICA Maxi iaf. Gurkan samma sak. Svensk potatis är inte heller något att hänga i granen. Antagligen beror det på vårt klimat?
Nästa gång ni åker över till Tyskland för att köpa öl eller något testa att köpa lite grönsaker där. 100 mil syd från Stockholm och en markant skillnad på just de varor jag nämnt i smak. Vet dock inte om det är ekologiskt eller inte. Men om man bryr sig om smaken så kan jag absolut rekommendera det!
Det har inte så mkt med klimatet att göra tror jag. Mkt av den svenska gurka samt tomater som säljs här hårt uppdrivna i växthus = smakar typ nada plus att de kyls ner vid leverans.
Jag bor en bit utanför stan och har ngr bönder med gårdförsäljning i närheten samt en coop butik som nästan bara kör med närodlat. En jäkla skillnad på smak på alla grönsaker! Även köttet är ju som natt o dag.
Har 5 min till närmsta bonden, på sommarn kan man dra ner och plocka färska jordgubbar samt potatis som smakar så jäkla gott, stor skillnad mot de svenska du köper på typ Maxi... Idag vart det även nyplockade majskolvar till middagen, galet gott
Så ett tips är bege sig lite utanför stan på sommarn och leta gårdsförsälning.
Ja får göra det men varför kan inte dessa produkter säljas på en så stor mataffär som Ica maxi...Vilket projekt för att få vettiga grönsaker om nu bor i stan. Jag måste åka ut till någon bonde för att få vettiga grönsaker. Känns väldigt ekologiskt. Antar att det heller inte finns någon miljövänlig buss till dessa gårdar?
![]()