Jag har en Mazda 323 från -82 som senaste månaden fått svårare och svårare att starta och nu är det så pass mycket problem att den inte går att använda varför jag tänkte höra om någon har nån ide om vad felet kan vara. När man vrider runt nyckeln så låter det som något bara snurrar (inget klickande ljud som när startmotorn inte kommer igång helt, exv vid dåligt batteri). Håller man kvar nyckeln i tändningsläge fortsätter det snurra. Detta kunde hända någon enstaka gång men har tilltagit och händer väldigt ofta. Vissa gånger kommer ändå startmotorn igång och det låter som den ska gå igång någon sekund, men orkar inte riktigt och lägger av och det där snurrljudet är det som finns kvar och bilen startar ej. Har man tur kommer ändå bilen igång (upplever att det är större chans om man gasar lite samtidigt), men nu blir det alltmer sällan.
När bilen har stått nån timme eller är det större chans att få igång bilen än om man kört den en liten stund.

Om bilen väl kommer igång så går den lite ojämnt initialt, och den behöver bli varm för att man ska kunna gasa över 80-90 kmh. Sedan är risken stor att den stannar när man stannar vid exv ett rödljuse och då är det mycket svårare att få igång den, dvs lättast att få igång den första gången snarare än om man kört 5 min. För att motverka detta får jag gasa på när jag stannar bilen samt köra med mkt choke. Det har hänt flera gånger att jag blivit stående på väldigt dumma ställen och tagit några min innan den kommer igång.

Min teori är att det är något med startmotorn, att den inte hoppar på eller vad man ska säga. Har laddat batteriet fullt, det är ingen skillnad så batteriet tror jag inte är problemet. Men är inte superkunnig men händig, och har lagat många saker på denna pärla. Tacksam för tips på lösning eller felsökning