Elbil eller laddhybrid som tjänstebil

Att köra en elbil eller laddhybrid som tjänstebil gör inte bara miljön en tjänst – det kan också bli riktigt förmånligt för tjänstebilsföraren rent ekonomiskt.

Du som väljer en elbil, laddhybrid eller gasbil får förmånsvärdet på din bilförmån nedsatt.

• I första steget bestäms bilens värde utifrån vad motsvarande bil utan miljötekniken skulle ha kostat. Skatteverket försöker alltså matcha miljöbilen med en motsvarande "konventionell" bil.

• I andra steget sänks det uträknade förmånsvärdet med 40 procent (dock högst 16.000 kronor om året).

Du som väljer en etanolbil eller en hybridbil som inte går att ladda i ett uttag får förmånsvärdet nedsatt till motsvarande bil utan miljöteknik, men du får inte förmånsvärdet nedsatt med 40 procent som i andra punkten här ovan.

Tänk dock på att de här reglerna snabbt kan ändras. De nuvarande reglerna gäller till och med inkomståret 2016. Därefter finns en proposition om att reglerna ska förlängas i ytterligare tre år men att maxbeloppet för det nedsatta förmånsvärdet sänks till 10.000 kronor.

Förutom det lägre förmånsvärdet blir drivmedelskostnaderna för en elbil eller laddhybrid oftast lägre än för en konventionell bil och på vissa platser finns också fri parkering för elbilar.

Tack vare nedsättningen av förmånsvärdet kan en elbil eller laddhybrid bli mycket förmånlig som tjänstebil. Föraren kan spara många tusenlappar om året.

Och det finns ytterligare en intressant detalj som gör en elbil förmånlig. Milersättningen för diesel är 6,50 kronor per mil, men 9,50 kronor för andra drivmedel. Har du en elbil som förmånsbil är den oftast inte särskilt dyr att ladda – särskilt inte om du laddar hemma – och då kan det bli riktigt förmånligt med milersättningen.

Nytt förslag om sänkt rabatt

I den nya budgetpropositionen föreslås att maxrabatten på 16.000 kronor, som en tjänstebilist kan få genom att välja en supermiljöbil, sänks till 10.000 kronor.

  • Få recharge.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!