Fråga Biljuristen: Kan en beställd bil gå upp i pris?

Vad gäller egentligen när man beställer en bil med lång leveranstid – kan den gå upp i pris innan leverans? Biljuristen svarar!

Annons
Annons

Juristen Marcus Palmberg (jur. kand.) på juristbyrån Din Juridik svarar på läsarnas frågor. Vill du ha svar på en fråga om biljuridik? Mejla till biljuristen@automotorsport.se.


Fråga: Kan jag kräva att det pris som jag skriver på ska gälla när bilen levereras om ett år? Kan jag vara säker på att den Polestar 3 som jag beställer nu inte kommer att gå upp i pris?


Fråga Biljuristen: Kan en beställd bil gå upp i pris?

”Ett företag är skyldigt att lämna korrekt och tydlig prisinformation”

Det råder i princip avtalsfrihet varför det viktiga torde vara att läsa aktuella beställningsvillkor eller avtal. Enligt lag är ett företag skyldigt att lämna korrekt och tydlig prisinformation. Om priset är föremål för omförhandling baserat på något kriterium ska det anges tydligt.

När beställningsprocessen har gått så pass långt att ett bindande köpeavtal har tecknats kan inte biltillverkaren utan stöd i avtal justera priset.

Vänliga hälsningar,

Marcus Palmberg, jurist
Juristbyrån Din Juridik
d-jur.se


Har du en fråga till biljuristen?

Har du hamnat i tvist med en bilhandlare eller bilverkstad? Kanske känner du dig lurad på ny- eller begbilsköpet eller så blev notan för reparationen oskäligt hög. Eller vägrar försäkringsbolaget att stå för en reparation?

Skicka din fråga till biljuristen@automotorsport.se!

Om Biljuristen:

Juristbyrån Din Juridik grundades 2018 och har på senare år specialiserat sig på tvister mellan köpare och säljare samt övrig fordonsjuridik. Marcus Palmberg, jur. kand., är jurist och har hanterat 100-tals fordonstvister.

Läs mer på d-jur.se

Annons
Annons
Rulla till toppen