Biltillverkarna kan inte bygga enkla menysystem – här är Googles lösning

Problemet: Många bilmärken är riktigt dåliga på att göra menysystem som folk förstår. Ett av de vanligaste klagomålen som många bilägare har är krångliga infotainmentsystem....

Annons
Annons
Biltillverkarna kan inte bygga enkla menysystem – här är Googles lösning

Problemet: Många bilmärken är riktigt dåliga på att göra menysystem som folk förstår.

Ett av de vanligaste klagomålen som många bilägare har är krångliga infotainmentsystem. De styr allt från klimatanläggningen till mobiluppkopplingen och mediasystemet.

Biltillverkare är i vissa fall bra på att bygga bilar – men de är bara i undantagsfall bra på att ta fram infotainmentsystem med enkla menyer som faktiskt går att förstå sig på.

Ett av många exempel är Volvo XC90 som fick dåligt betyg i ett test i tyska auto motor und sport, eftersom pekskärmen upplevdes som tillkrånglad.

Biltillverkarna kan inte bygga enkla menysystem – här är Googles lösning

Googles lösning: Ta över hela systemet

Nu har Google släppt flera viktiga nyheter på den här fronten. I princip handlar det om att Google tar över hela bilens menysystem. 

Google visar upp en Maserati Ghibli som har fått en stående 15-tums skärm med 4k-upplösning på mittkonsolen, precis som i Tesla Model S och Model X. Mitt framför föraren finns också en digital instrumentpanel i 720p-upplösning. Det ger förmodligen betydligt krispigare grafik än i många av dagens system.

I grunden bygger tekniken på mobiloperativsystemet Android och det finns förstås stöd för allt som förväntas i en bil inklusive radio, klimatanläggning, blåtand och bilens instrument.

Precis som i Androidtelefoner kan utvecklarna hos biltillverkarna skräddarsy systemet med ett extra ”lager” med exempelvis funktioner eller särskilda appar ovanpå grundsystemet Android. På så sätt kan varje bilmärke till exempel använda sitt eget typsnitt eller ett särskilt färgschema.

Det är inte klart när det nya Googlesystemet ska lanseras men enligt Patrick Brady, chefsingenjör för Android Auto, sker det ”så snart som möjligt”. Han vill dock inte avslöja vilka bilmärken som Google samarbetar med.

”Vi jobbar med flera olika bilpartners”, säger han till The Verge.

Biltillverkarna kan inte bygga enkla menysystem – här är Googles lösning

Så varför är det här ett så pass stort steg?

Google tar alltså över något som biltillverkarna hittills ansvarat för själva, dock med hjälp av underleverantörer. Google stövlar sig in på en domän som tidigare har tillhört biltillverkarna själva – nu återstår det att se hur det hela tas emot av biltillverkarna.

Om systemet visar sig fungera bättre och mer enhetligt än dagens system, och kan skötas på samma sätt som en smartphone, lär användarna jubla.

Det är alltså användarna som gynnas och då spelar det inte så stor roll om biltillverkarna själva är besvikna för att de tappat kontrollen över en viktig del av en ny bil.

Annons
Annons
Rulla till toppen