Känd teknikprofil har plöjt ned 820 miljoner kronor i flygande bilar

På 1950- och 60-talet fanns de med i alla framtidsvisioner: De flygande bilarna. Men de har verkligen inte lyft. Även om auto motor & sport då...

Annons
Annons

På 1950- och 60-talet fanns de med i alla framtidsvisioner: De flygande bilarna. Men de har verkligen inte lyft. Även om auto motor & sport då och då rapporterat om prototyper som fått luft under vingarna som Transition eller AeroMobil.

Idag pratar vi mer om självkörande än flygande bilar.

Men en person som har kvar drömmen om flygande bilar är Googles grundare Larry Page, numera vd för Googles nya moderkoncern Alphabet.

I en lång och mycket läsvärd artikel avslöjar finanssajten Bloomberg att Page inte bara har ett utan två olika startupbolag för flygande bilar.

Det ena företaget har 150 anställda och ska heta Zee och det är ett mindre företag med namnet Kitty Hawk (som var platsen där bröderna Wright gjorde den första kontrollerade flygningen 1903).

Väldigt lite är känt om vad företagen håller på med. Bloomberg berättar om ögonvittnen som sett två olika Zee-farkoster med ”smal kaross och lökformad cockpit för en person”. Kitty Hawk arbetar, enligt andra ögonvittnen, med något som ”påminner om en gigantisk quadkopter”. Så sent som i denna vecka har sådana setts testflyga i Nevada.

Det verkar alltså handla mer om drönare för persontransport än om flygande bilar.

Larry Page lär vara extremt noga med att hans namn inte ska kopplas till något av företagen. Bloomberg uppger att han spenderat över 100 miljoner dollar på sin dröm. Men att han också hotat med att dra tillbaka sitt stöd om hans inblandning blir känd. Så företagen kanske har kraschlandat redan nu?

I den omfattande artikeln får vi också läsa några sköna historier, som att Page lär ha inrett en riktig ”man cave” på andra våningen i Zees högkvarter. Där hade han sovrum, badrum, dyra målningar, en klättervägg med löpbandsteknik och en av raketmotorerna från Space X – som han har fått av sin vän Elon Musk. Som en del av hemlighetsmakeriet fick de anställda inte kalla honom vid hans riktiga namn utan bara GUS – The Guy Upstairs.

Annons
Annons
Rulla till toppen