Lista: 8 konstigaste elbilarna genom tiderna

Foto: Joe Ross/Creative Commons/Flickr President Bushs favorit? Det har lanserats många udda elbilar genom tiderna men frågan är om inte kinesiska Tang Hua klår dem...

Annons
Annons
Lista: 8 konstigaste elbilarna genom tiderna
Foto: Joe Ross/Creative Commons/Flickr

President Bushs favorit?

Det har lanserats många udda elbilar genom tiderna men frågan är om inte kinesiska Tang Hua klår dem alla. De här gula och bubbelformiga elbilarna dök upp på Detroitsalongen 2008 i tre olika varianter varav en är amfibisk och alltså kan köras i vatten. Roligast var lappen som satt på en av bilarna, där Tang Hua föreslog att ”kända miljökämpar som president Bush” skulle kunna beställa bilen ”till sin ranch i Texas”.

Lista: 8 konstigaste elbilarna genom tiderna

Superbilen som inte är någon superbil

Vi fortsätter på det gula temat. Detta är en Lishededidong Urban Supercar – men det visade sig att namnet var optimistiskt i överkant. Bilen har nämligen en elmotor på tio hästkrafter och 5 Nm. Toppfarten på 80 km/h gör inte precis saken bättre. Värst är kanske tjänstevikten på 1,2 ton och med full maxlast (400 kilo) lär färden bli farligt långsam. Eller förresten, värst av allt är Photoshoparbetet i bilden här ovan, tagen från tillverkarens hemsida.

Lista: 8 konstigaste elbilarna genom tiderna

Elbilen som är F1-inspirerad på riktigt

Är det en motorcykel? Är det en bil? Nej, det är en Twizy! I standardutförande vrider den verkligen nackar ur led när den flänger förbi, så frågan är vad som händer när någon får syn på den här fräcka F1-versionen? Den togs fram av Renault Sport och har ett särskilt boostläge där bilen… förlåt, fordonet, får hela 98 hästkrafter. Tyvärr är F1 RS-versionen bara ett engångsbygge men vanliga Twizy säljs i Sverige.

Lista: 8 konstigaste elbilarna genom tiderna

Toppfartsfantomen

Fyra hjul räcker naturligtvis inte för en bil, tyckte den här biltillverkaren, och skruvade istället på fyra axlar med åtta hjul. Som om inte det vore nog utlovades också en toppfart på 381 km/h… KAZ Eliica är en elbil med räckvidd på 20 mil (men verkligen inte när den körs i toppfart!) och som accelererade till 100 km/h på 4,1 sekunder. 

Lista: 8 konstigaste elbilarna genom tiderna

Maximalt minimal

När fyra personer ska få plats i en liten bil krävs det kluriga lösningar från ingenjörerna. Peugeot BB1 hade varken ratt eller pedaler när den visades upp 2009 utan ett slags styre vilket sparade dyrbara centimetrar. Peugeot BB1 skulle vara perfekt för storstäder med en 0–30-tid på 2,8 sekunder och en räckvidd på tolv mil. Pluspoäng för solcellspanelerna som kunde driva klimatanläggningen!

Lista: 8 konstigaste elbilarna genom tiderna

Kluriga hjulbilen – framtidens transport?

Om inte elbilen här ovan var galen nog har Peugeot en annan skapelse att bjuda på. Peugeot Moovie är knappt ens ett fordon utan ser snarare ut som någon slags ”elbilsskapelse”. Hjulbilen designades av en 23-åring som vann Peugeots designtävling. Två personer får plats och de lär kunna njuta av bra utsikt i stadstrafiken med de stora glasytorna.

Lista: 8 konstigaste elbilarna genom tiderna

Rena snurren

Tänk att slippa backa dig ur en krånglig parkeringslucka. Med Nissan Pivo 2 är det bara att svänga runt förarhytten och köra vidare – den kan nämligen roteras 360 grader. Elmotorerna sitter i hjulen och kan dessutom köra bilen åt sidan. Nissan Pivo 2 hade en tidig föregångare till dagens röststyrningsassistenter som kunde sköta en del av bilens funktioner.

Lista: 8 konstigaste elbilarna genom tiderna

Två-i-en

Bilsalongen i Tokyo bjuder alltid på konstigheter och 2007 års upplaga var inget undantag. Suzuki Pixy var en liten trehjulig elbil för en person som skulle skydda mot stadens alla luftföroreningar. Pixyn kördes in i ett ”moderskepp” som kallades Suzuki Shared Coach och som hade plats för två Pixy. SSC-fordonet kunde köras åt båda hållen och styrdes av den Pixy som var placerad åt rätt håll.


Har du koll på elbilarna? Kolla hur många rätt du får i vår quiz.

Annons
Annons
Rulla till toppen