Buffliga chefen gör helomvändning: Storsatsar på nya elbilar och hybrider

I korthet • Fiat planerar en liten citybil med eldrift och koncernsyskonet Maserati kan lansera en sportig coupémodell med eldrift efter 2018. • Det här...

Annons
Annons
I korthet

• Fiat planerar en liten citybil med eldrift och koncernsyskonet Maserati kan lansera en sportig coupémodell med eldrift efter 2018.

• Det här beskedet är en helomvändning för koncernchefen Sergio Marchionne som tidigare har varit elbilsmotståndare.

Chefen för Fiat/Chrysler-koncernen har länge varit en rabiat motståndare mot både eldrift och självkörande bilar. Fiat säljer en eldriven 500 i vissa stater i USA, för att klara utsläppskraven, men den tjänar företaget inga pengar på och Sergio Marchionne vill helst inte att någon köper en Fiat 500e.

Han har sågat både eldrift och autonom teknik vid fotknölarna, åtminstone för Ferraris räkning. Men nu kanske det blir ändring?

”Jag är inte lika övertygad som vissa andra om att elektrifiering är lösningen på alla våra problem. Men vi måste experimentera, som vi gör nu, med uppkopplade bilar och elektrifiering är ett av de möjliga svaren”, säger den buffliga chefen till Bloomberg.

Buffliga chefen gör helomvändning: Storsatsar på nya elbilar och hybrider
Foto: International Students’ Committee/Creative Commons/Wikimedia

Det här är en helomvändning jämfört med vad Sergio Marchionne sagt tidigare. Det märks visserligen också hos Alfa Romeo, som tidigare var motståndare till självkörande bilar men där märkeschefen nu sagt att Alfa Romeo absolut ska satsa på autonom teknik.

Dieselskandalen har lagt en svart filt över hela bilbranschen och nu kanske Fiat/Chrysler kommer göra som Volkswagen och inleda en massiv elbilssatsning.

Sergio Marchionne säger att Fiat planerar en liten elbil och att Maserati ska lansera flera hybridmodeller. Bland annat dyker suven Levante upp som hybrid. Men senare kan Maserati också presentera en helt eldriven bil. Det blir i så fall efter 2018, när märkets nuvarande femårsplan går ut, och förmodligen baseras elbilen då på Maseratis konceptbil Alfieri.

Annons
Annons
Rulla till toppen