Tesla försvarar Autopilot: "Skulle vara orimligt att stänga av funktionen"

Tesla har släppt andra delen av företagets "master plan". I den står bland annat att Tesla ska lansera både en kompaktsuv, en ny typ av pickup och ett nytt system med smarta och uppkopplade bussar.

En annan viktig del är de självkörande funktionerna. Autopiloten har det skrivits mycket om på sistone, på grund av dödsolyckan i en Model S. Efter den har flera Teslaförare kraschat och senare skyllt på funktionen.

Därför väljer Teslachefen Elon Musk att förklara i ett blogginlägg varför Tesla har lanserat en delvis självkörande funktion redan nu, för betatestning på allmänna vägar.

"Det viktigaste skälet är att, när det används korrekt, är det redan betydligt säkrare än när en person kör själv och det skulle därför vara moraliskt förkastligt att försena lanseringen på grund av rädsla för dålig publicitet eller affärsmässig kalkyl av rättsligt ansvar", skriver Elon Musk.

Han skriver också att autopilotfunktionen idag är dubbelt så säker som "mänskliga" bilar – och att systemet hela tiden lär sig och blir bättre.

Autopiloten har fått mycket hård kritik, bland annat från amerikanska Consumer Reports, som inte tycker att konsumenter ska vara "försökskaniner". De vill att Tesla byter namn på funktionen och bättre förklarar att den inte gör bilen självkörande – föraren måste fortfarande vara uppmärksam.

"Det skulle vara lika orimligt att stänga av funktionen, som vissa har sagt, som att stänga av autopiloten i flygplan."

Elon Musk skriver också att ordet "beta" tas bort först när systemet är helt och fullt självkörande.

Jag håller med Elon Musk – det är bra att Tesla har släppt en autopilotfunktion redan nu!
Ja
132
71
Nej