Tekniske chefen för bilprojektet lämnar Google

Chris Urmson, en av Googles specialister och teknisk chef för projektet med autonoma bilar, lämnar företaget efter sju år. Urmson har varit ansiktet utåt för...

Annons
Annons

Chris Urmson, en av Googles specialister och teknisk chef för projektet med autonoma bilar, lämnar företaget efter sju år.

Urmson har varit ansiktet utåt för Googles självkörande bilar. Han beskrivs som en ”vital kraft” som flyttat projektet från utveckling till en teknik som nästan är vardagsduglig och redo att lansera.

Själv skriver han att ”efter 1,8 miljoner miles autonom testning är det dags att hitta en ny utmaning”.

New York Times hävdar att Urmson hamnat i gräl med Googles grundare Larry Page, numera vd för moderkoncenen Alphabet, om rektyreringar och den nya inriktningen i projektet.

Google anställde nyligen John Krafcik, tidigare vd och president för Hyundai America, för att leda bilprojektet. Avsikten är att divisionen ska komma närmare ett kommersiellt stadie, helt enkelt att börja sälja bilar och tjäna pengar (förhoppningsvis).

Urmson har inte uppgett vad han tänker göra i den närmaste framtiden. Men han lär inte ha svårt att hitta jobb. Biltillverkare världen över jagar kompetens i den snabba utveckling som nu råder när det gäller autonom bilkörning. Lägg till detta att både Uber och Apple varit mycket aktiva att värva kompetens till sin verksamhet. Chris Urmson kan förmodligen bestämma sin egen lön om han väljer att gå till Apple.

Frågan är snarare vad som händer hos Google? Hur ser affärsidén för de självkörande bilarna ut? På kort tid har två andra höjdare inom projektet lämnat företaget. Jiajun Zhu, mjukvaruingenjör och grundare av den självkörande enheten, samt Dave Ferguson, chef för maskininlärning finns inte heller kvar hos Google.

Tekniske chefen för bilprojektet lämnar Google
Chris Urmson har varit ansiktet utåt för Googles projekt med autonoma bilar.
Annons
Annons
Rulla till toppen