Volvo Cars och Uber bygger bil ihop

Helt självkörande bilar är inte många år bort och på vägen dit tänker Volvo Cars och samåkningsföretaget Uber samarbeta. De två företagen ska tillsammans utveckla...

Annons
Annons

Helt självkörande bilar är inte många år bort och på vägen dit tänker Volvo Cars och samåkningsföretaget Uber samarbeta. De två företagen ska tillsammans utveckla en ”basbil” tillsammans som kan utrustas med den senaste tekniken.

Volvo bygger bilen och Uber lägger till sitt egenutvecklade autonoma system. Samma basbil ska Volvo sedan använda för sitt nästa steg i målet att bygga helt självkörande bilar.

”Volvo är en av de mest progressiva och moderna biltillverkaren i världen,” säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars. ”Vi är världsledande när det gäller utvecklingen av aktiv bilsäkerhet och på utvecklingen av tekniken för självkörande bilar och har en oöverträffad trovärdighet när det handlar om säkerhet. Vi är stolta över att Uber valde oss som samarbetspartner. De är ett av världens ledande teknikföretag. Samarbetet placerar Volvo mitt i den pågående teknikrevolutionen för bilindustrin.”

Den nya basbilen som Volvo och Uber skapar bygger på SPA-plattformen, den som även ligger till grund för XC90 och nyligen introducerade S90 och V90. Enligt Volvo ska projektet tillföra ytterligare skalbarhet för SPA-plattformen. Om den gemensamma basbilen får förbränningsmotor eller blir en elbil nämner man dock inte.

”Över en miljon människor dör i bilolyckor varje år,” säger Travis Kalanick, Ubers vd. ”Dessa tragiska omständigheter kan självkörande bilteknologi hjälpa till att lösa, men vi kan inte göra det själva. Det är därför som vårt partnerskap med en fantastisk tillverkare som Volvo är så viktigt. Volvo är ledande på bilutveckling och bäst-i-klassen när det gäller säkerhet. Genom att kombinera Ubers kompetens med Volvos kommer vi att nå framtiden snabbare, tillsammans.”

Volvo Cars och Uber bygger bil ihop
Nästa år ska Volvo börja testa sina första, helt autonoma bilar i Göteborg och London. Samarbetet med Uber ska leda till en gemensam ”basbil”, men om den ser ut som XC90 återstår att se. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen