Porsche bygger nya superladdare – med Mercedes?

Porsche ska göra verklighet av den imponerande konceptbilen Mission E, en elbil med över 600 hästkrafter och fyrhjulsdrift som ska ha lång räckvidd och som...

Annons
Annons

Porsche ska göra verklighet av den imponerande konceptbilen Mission E, en elbil med över 600 hästkrafter och fyrhjulsdrift som ska ha lång räckvidd och som ska kunna snabbladdas på en kvart. Modellen ska börja säljas 2020.

Men Porsche har större planer än så. Vi skrev redan i april om att Porschechefen Oliver Blume hade planer på ett snabbladdningsnätverk i samma stil som Teslas Supercharger-laddare, med kapacitet på över 150 kW. Nätverket kan utvecklas tillsammans med resten av Volkswagenkoncernen.

”Mot slutet av det här årtiondet har vi ett snabbladdningsnätverk för elbilar på de viktigaste marknaderna. Det blir ett viktigt försäljningsargument mot våra kunder för att kliva över till en elbil”, sa Oliver Blume.

Porsche bygger nya superladdare – med Mercedes?
Porschechefen Oliver Blume vill bygga ett laddnätverk i samma stil som Teslas Supercharger-laddare.

Snabbladdarna ska kunna leverera 40 mils räckvidd på 15 minuter. Det motsvarar drygt 80 procent av bilens totala räckvidd på 50 mil. Porsche samarbetar med ”andra organisationer” för att bygga ett nätverk av snabbladdare, men det är inte klart vilka organisationerna är.

”Vi har kontakt med andra tillverkare och leverantörer världen över för att bygga ett snabbladdningsnätverk. Alla har samma behov. Det låter enkelt men att komma överens om detaljerna är svårt. Vi har redan ett klart tekniskt koncept. Det kan till och med fungera för Teslabilar, med en adapter”, säger Oliver Blume till Top Gear.

Ett standardiserat laddnätverk gör inte bara laddningen enklare för elbilisterna utan också betalningen. Porsche har alltså tagit stafettpinnen för laddnätverket inom Volkswagenkoncernen men förmodligen behövs en bred överenskommelse med andra biltillverkare för att nätverket ska kunna byggas. Mercedeschefen Dieter Zetsche bekräftar för Top Gear att det förs diskussioner med Porsche om laddare.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev här nedan. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen