Roborace – lättare sagt än gjort

Arbetet med att skapa Roborace – VM för förarlösa racerbilar rullar vidare. Nu har företaget Kinetik och deras grundare Denis Sverdlov publicerat den första episoden...

Annons
Annons

Arbetet med att skapa Roborace – VM för förarlösa racerbilar rullar vidare.

Nu har företaget Kinetik och deras grundare Denis Sverdlov publicerat den första episoden i något som ska bli en dokumentärserie och en inblick bakom kulisserna om arbetet att göra Roborace till verklighet.

Första episoden visar att man ryggar inte för att visa svårigheterna i utmaningen.

Tanken var att bilen skulle uppvisningsköra i samband med VM-premiären för Formula E i Hongkong.

Men ett problem med batterierna gjorde att körningen fick ställas in i sista stund. Officiellt sägs det att säkerheten inte kunde garanteras och därför avstod man.

Serien Roborace ska köras som uppvärmning till Formula E – den helelektriska formelserien – och på samma (stads)banor.

I den första episoden blir det rätt tydligt att sannolikheten att vi ska få se ett Roborace under den nyss startade, tredje Formula E-säsongen, har minskat.

I stället väljer man att kalla detta för en ”betasäsong” för Roborace. Målet är att göra uppvisningar med bilen (känd som ”DevBot”) för att göra serien känd hos allmänheten.

Men entusiasmen och beslutsamheten är det inte något fel på hos Sverdlov och hans mannar. Jublet och glädjen är stor efter en första, kort provkörning i Hong Kong-natten (se filmen nedan).

”När du ser bilen, och där finns ingen förare, och den rullar…det känns.. det känns magiskt”, säger Sverdlov i filmen.

Roborace – lättare sagt än gjort
Denis Sverdlov är grundare till företaget som nu bygger prototypen för en självkörande racerbil. Tidigare har han gjort den uppmärksammade YotaPhone.
Annons
Annons
Rulla till toppen