Audi och BMW satsar på gemensamma snabbladdare

Ultra E – en allians mellan europeiska bil- och komponenttillverkare – har nu offentliggjort de 25 första snabbladdarna för elfordon på det europeiska vägnätet. Samarbetet...

Annons
Annons

Ultra E – en allians mellan europeiska bil- och komponenttillverkare – har nu offentliggjort de 25 första snabbladdarna för elfordon på det europeiska vägnätet.

Samarbetet börjar i Nederländerna, Belgien, Tyskland och Österrike men ska fullt utbyggt finnas i hela Europa.

I alliansen ingår biltillverkarna Audi, BMW och Renault. Porsche, en annan medlem i VW-gruppen, har också berättat att de utvecklar en infrastruktur för snabbladdare.

Ultra E säger att handlar om ”ultrasnabb laddning” och hävdar att de har effektuttag på ”upp till 350 kW”. Systemet följer CCS-standarden (EU:s nya standard för snabbladdare). 

I dag finns inga personbilar som ens är i närheten av att kunna laddas med 350 kW. Tesla har högst kapacitet med 120 kW. Tills vidare kommer nätverket att användas av elektriska bussar och lastbilar.

Elbilar kommer dock att kunna använda systemet, men då med effekten neddragen till 50 kW. Ultra E-alliansen räknar med att personbilar kapabla att ladda med 350 kW kommer att finnas redan 2018 – då det här projektet förväntas vara klart.

”Vi är mycket glada över att starta Ultra E-projektet med starka partners och nu börjar bygga den första hörnstenen till en infrastruktur av ultrasnabba laddstationer för hela Europa”, säger Dr Marcus Groll från Allego GmbH, företaget som ska bygga stationerna, till electrek.

Annons
Annons
Rulla till toppen