Räckviddsångest? Här körs el- och hybridbilar längre än bensinbilar

Räckvidden brukar många tycka är det största problemet med elbilar. Men det kanske inte är något stort problem i vardagen egentligen? Ny statistik från Nederländerna...

Annons
Annons

Räckvidden brukar många tycka är det största problemet med elbilar. Men det kanske inte är något stort problem i vardagen egentligen?

Ny statistik från Nederländerna visar nämligen att bilisterna som har en el- eller hybridbil faktiskt kör längre sträckor än bilister som har en bensinbil. Dieselbilisterna kör dock längst av alla.

Totalt står dock el- och hybridbilisterna bara för 1,4 procent av de körda kilometrarna i Nederländerna.

Hybridbilarna körs i genomsnitt 1.730 mil om året och elbilarna körs 1.630 mil. Det är betydligt längre än de 1.070 mil som den genomsnittliga bensinbilen körs. Dieselbilarna körs i snitt 2.300 mil om året.

I Sverige ser siffrorna lite annorlunda ut. 2015 kördes en genomsnittlig bensinbil 966 mil medan en elbil kördes 944 mil. För ”vanliga” hybridbilar, som inte går att ladda, var körsträckan 1.600 mil och för laddhybrider 1.068 mil. Svenska dieselbilister körde i genomsnitt 1.739 mil.


Siffrorna kommer från Nederländernas statistikmyndighet CBS och svenska Trafikanalys. Det finns inga uppgifter om körsträckor för laddhybrider i Nederländerna.
Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen