Nu vädjar biltillverkarna till Trump om att lätta på de nya utsläppsreglerna

Donald Trump och Barack Obama träffades för första gången under torsdagen, i Vita Huset. Foto: Win McNamee/Getty Images Bara några dagar efter den dramatiska valdagen...

Annons
Annons
Nu vädjar biltillverkarna till Trump om att lätta på de nya utsläppsreglerna
Donald Trump och Barack Obama träffades för första gången under torsdagen, i Vita Huset. Foto: Win McNamee/Getty Images

Bara några dagar efter den dramatiska valdagen har biltillverkarna börjat rikta sina lobbyinsatser mot Donald Trump. De senaste åren har nya, tuffa utsläppsregler införts och koldioxidkraven på biltillverkarna blir allt hårdare. Därför är det inte konstigt att vissa biltillverkare nu försöker komma undan reglerna.

Det som är uppseendeväckande är att flera av biltillverkarna som nu skrivit ett brev till blivande president Trumps ”övergångsteam” tidigare har offentliggjort storsatsningar på elbilar och hybridbilar.

I det här brevet skriver flera stora bilkoncerner att de hårdare kraven för utsläpp och säkerhet gör att nya bilar blir alldeles för dyra för en genomsnittlig bilköpare och att kraven därför måste sänkas. Volvo, Volkswagen, Mercedes och BMW är några av företagen bakom brevet. De kallar det för att ”harmonisera och justera” reglerna.

Senast 2025 måste biltillverkarna har en snittförbrukning på 4,7 l/100 km – annars blir det böter, något som biltillverkarna tycker är kontraproduktivt eftersom utvecklingskostnaderna redan är höga.

”Med stigande bilpriser blir det allt viktigare att titta på den totala kostnaden för lagstiftningen. Välmenande lagstiftningsåtgärder riskerar att öka kostnaderna och med ännu mer säkerhets- och miljöteknik i de nya fordonen riskerar vi att hamna på en prisnivå som gör att bilarna hamnar utom räckhåll för den vanliga konsumenten”, skriver talesmannen Mitch Bainwol i brevet.

Trump har möjlighet att riva upp alla USA:s förbruknings- och utsläppslagar. Han är en uttalad klimatskeptiker och har utlovat stora satsningar på USA:s kolindustri.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen