Fordchefen besviken: Finns ingen efterfrågan på elbilar eller hybrider

Valet av Donald Trump som USA:s president har fått flera biltillverkare att börja lobba för att släppa på de allt hårdare utsläppskraven, som i princip...

Annons
Annons

Valet av Donald Trump som USA:s president har fått flera biltillverkare att börja lobba för att släppa på de allt hårdare utsläppskraven, som i princip tvingar biltillverkarna att utveckla och sälja elbilar och laddhybrider.

I november skrev vi om ett lobbybrev som flera stora bilkoncerner hade skrivit under, bland andra Volvo, Volkswagen, Mercedes och BMW. Biltillverkarna skrev att de ville ”harmonisera och justera” reglerna.

Nu ska också Ford försöka lobba för mjukare utsläppsregler. Det säger Fordchefen Mark Fields i en intervju med Bloomberg. Enligt honom riskerar utsläppsreglerna biltillverkarnas vinst eftersom de måste utveckla elbilar och hybrider – något som ”det inte finns någon efterfrågan på från konsumenterna”.

Fordchefen besviken: Finns ingen efterfrågan på elbilar eller hybrider
Ford säljer den eldrivna modellen Focus Electric, tillsammans med flera andra hybrider och laddhybrider, men det är ingen hemlighet att det är storsäljande pickupmodellerna F-150 och Super Duty som är märkets kassakor.

”2008 fanns tolv elektrifierade bilar på USA-marknaden och det representerade 2,3 procent av industrin. Snabbspola till 2016 och det finns 55 modeller, och hittills i år representerar det 2,8 procent”, säger Mark Fields i intervjun.

Trots Mark Fields farhågor ska Ford satsa 4,5 miljarder dollar på elektrifierade bilar före 2020. Totalt ska elektrifiering finnas på 40 modeller globalt sett före 2020. Det innebär olika typer av hybridbilar och helt eldrivna bilar. Mark Fields säger att Ford absolut ser klimatförändringarna som ett hot och vill minska företagets miljöpåverkan.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen