Han ska bygga svensk jättefabrik för batterier

Efter fyra år valde svensken Peter Carlsson att lämna sitt jobb som högt uppsatt logistikchef på Tesla. Han rapporterade direkt till Elon Musk. Nu ansvarar...

Annons
Annons

Efter fyra år valde svensken Peter Carlsson att lämna sitt jobb som högt uppsatt logistikchef på Tesla. Han rapporterade direkt till Elon Musk.

Nu ansvarar Peter Carlsson för det nya projektet SGF Energy, och planen är att bygga en stor batterifabrik på samma sätt som Teslas Gigafactory. Nästa generation litiumjonbatterier ska kosta hälften så mycket som idag och det skulle i så fall få ordentlig fart på elbilsomställningen, skriver Di Digital.

”Vi har ju inte gått ut så stort än, så jag tror inte att Elon Musk känner till det. Men hans vision är ju att driva övergången bort från olja i transporter. Han vet att det måste kraftsamlas långt mer kapital och resurser än vad Tesla kan förmå för att genomföra detta. Så vi konkurrerar inte med Tesla, vi hjälper till att driva transformationen”, säger Peter Carlsson i en intervju med Veckans Affärer.

Hela batterifabriksprojektet kostar 40 miljarder kronor och ska delas upp i fyra steg. SGF Energy träffar nu investerare, experter, politiker, energibolag, leverantörer och företag som skulle kunna bli kunder i bolaget.

”Vi är sex personer idag men har för avsikt att skapa ett gäng på 25 till 30 av de bästa ingenjörerna. Vi kommer plocka en hel del internationellt, från USA och Japan, men vi vill även ha de bästa i Sverige på området”, säger Peter Carlsson till VA.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen