Chryslerchefen vänder tvärt – här är nya elbilen

Det ryktades om att Chrysler skulle lansera en eldriven version av familjebussen Pacifica på teknikmässan CES i Las Vegas – men här kommer istället en mindre...

Annons
Annons

Det ryktades om att Chrysler skulle lansera en eldriven version av familjebussen Pacifica på teknikmässan CES i Las Vegas – men här kommer istället en mindre modell med betydligt mer futuristisk design.

Chrysler Portal hamnar förmodligen i samma storleksklass som Volkswagens eldrivna minibuss, som ska presenteras på Detroitsalongen nu i januari.

En minibuss är på sätt och vis uppfriskande mitt i suv-boomen – en eldriven minisuv hade kanske inte väckt lika mycket uppmärksamhet.

Den nya konceptbilen är också ett tecken på att koncernchefen Sergio Marchionne, som tidigare varit mycket tveksam till elbilar, har vänt i frågan.

Chryslerchefen vänder tvärt – här är nya elbilen

Många som är sugna på att gå över till eldrift hade nog hoppats att Chrysler skulle ”göra en Chevrolet Bolt” och visa upp en nästan produktionsklar elbil med lång räckvidd och relativt konventionell design. Men här kommer alltså ytterligare en futuristisk konceptbil med radikal design. Det återstår att se om den sätts i serieproduktion.

Chryslerchefen vänder tvärt – här är nya elbilen

Chrysler Portal har stora skjutdörrar både fram och bak som öppnas åt varsitt håll. Interiören bjuder på stolar som är monterade på skenor för att kunna flyttas. De kan också tas bort eller fällas helt plant. Förutom en stor skärm som löper hela vägen från föraren till passageraren finns en stor pekskärm på mittkonsolen. Det finns tio (!) platser att docka mobilen eller surfplattan på och något som kallas Personal Zoned Audio ska se till att föraren och passageraren kan lyssna på sin egen musik samtidigt utan att störa varandra.

Chryslerchefen vänder tvärt – här är nya elbilen

Ratten är minst sagt speciell och ser ut som något hämtat ur en rymdfilm. Chrysler Portal kan köra själv på motorvägar men inte i stadstrafik än så länge. I framtiden ska bilen få ansikts- och röstigenkänning för att kunna anpassa bilens funktioner efter vilken förare som tar plats bakom ratten.

Chryslerchefen vänder tvärt – här är nya elbilen

Chrysler Portal är alltså en helt eldriven bil med batteripaketet inbyggt i golvet och som ska klara 40 mil på en laddning. Att snabbladda 24 mil ska gå på mindre än 20 minuter med en 350 kW-laddare.

Chryslerchefen vänder tvärt – här är nya elbilen
Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen