Elbil vinner för första gången – utklassar Volvo

Det är inte särskilt ofta som priset för North American Car of the Year går till en hybrid, men det har förekommit. Däremot har det...

Annons
Annons

Det är inte särskilt ofta som priset för North American Car of the Year går till en hybrid, men det har förekommit. Däremot har det aldrig hänt att en helt eldriven bil fått priset – förrän nu.

Chevrolet Bolt står som vinnare i ”bilkategorin” och den utklassade Genesis G90 och Volvo S90, båda med förbränningsmotor. Bolt fick 364 poäng, G90 samlade ihop 105 poäng och S90 belönades med 101 poäng.

Priset utses av en jury med motorjournalister.

Elbil vinner för första gången – utklassar Volvo

Chrysler Pacifica, en familjebuss som går att köpa som laddhybrid, vann i kategorin ”utility” medan Honda Ridgeline vann i ”truck”-kategorin.

Chevrolet har nu börjat leverera elbilen Bolt till de första köparna i USA. Elbilen har ett 60 kWh-batteri och ska klara knappt 40 mil enligt den amerikanska EPA-körcykeln. Här i Europa heter den motsvarande modellen Opel Ampera-e och den ska lanseras i Sverige 2018.

”Det har varit mycket snack om att bygga en överkomlig elbil med räckvidd på minst 200 miles som gör elbilarna mer mainstream, men bara en biltillverkare har gjort det, och det är vi”, har Steve Majoros, marknadschef på Chevrolet, tidigare sagt.

Toyota Prius fick priset 2004, Ford Fusion Hybrid fick priset 2010 och Chevrolet Volt vann 2011.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen