Hyundais självkörande Ioniq har en stor fördel mot vissa konkurrenter

Det fanns gott om självkörande bilar på CES-mässan när den öppnade i förra veckan. Hyundai ville också vara med och visa upp autonoma prototyper av Ioniq....

Annons
Annons

Det fanns gott om självkörande bilar på CES-mässan när den öppnade i förra veckan. Hyundai ville också vara med och visa upp autonoma prototyper av Ioniq.

En intressant detalj med den självkörande versionen av Hyundai Ioniq är att den faktiskt inte ser särskilt ”självkörande” ut. Det är en stor fördel jämfört med vissa konkurrenter, som har betydligt klumpigare och mer framträdande kameror och sensorer. Hyundai har gömt kamerorna och sensorerna på ett övertygande sätt och det finns heller ingen takmonterad lidar.

Istället döljs tre lidarsensorer längre ned i fronten och det finns fyra kameror monterade i vindrutan: två stereokameror som räknar ut avstånd och letar efter objekt och vägskyltar, en tredje kamera som letar efter trafikljus och en fjärde som letar efter fotgängare, andra bilar och djur. Bilen har också radarsensorer för att läsa av döda vinkeln och området bakom bilen.

Hyundai tänker försöka pressa priset på bilen när den börjar säljas genom att använda billigare sensorer och mindre datorkraft.

Hyundai Ioniq finns som hybrid, laddhybrid och elbil. De autonoma testbilarna på CES-mässan var hybrid- och elversionen. Tyvärr finns inga uppgifter om pris eller lanseringsdatum.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen