Renault fortsätter hoppas på nytt körkort för elbilar: ”Ett jättebra initiativ”

Renault försöker snabba på elbilsomställningen i Sverige med en annorlunda lösning. Under hösten lanserade Renault idén om ett särskilt körkort för elbilar som ska få ordentliga...

Annons
Annons

Renault försöker snabba på elbilsomställningen i Sverige med en annorlunda lösning. Under hösten lanserade Renault idén om ett särskilt körkort för elbilar som ska få ordentliga subventioner.

Alla som idag funderar på att ta körkort för alla bilar ska enligt det här förslaget kunna ta ett elbilskörkort (behörighet EB) och på så sätt bara få köra elbil. Utbildningen ska rabatteras och i elbilskörkortet ingår också gratis laddning på vissa laddplatser och gratis parkering.

Renault vill sätta press på regeringen om att Sverige ska ha en fossiloberoende fordonsflotta år 2030, och samtidigt få fler att välja en elbil.

”Omställningen från fossildrivna fordon till eldrift går långsamt. Idag finns knappt 9.000 elbilar i Sverige, så något behöver hända på riktigt för att nå regeringens klimatmål”, skriver Renault i pressmaterialet.

Renault har samlat in 500 namnunderskrifter från personer som är intresserade av att ta elbilskörkort. Namnlistan är överlämnad till miljöminister Karolina Skog (MP).

Renault fortsätter hoppas på nytt körkort för elbilar:
Renault fortsätter hoppas på nytt körkort för elbilar:
Alice Solberg tycker elbilskörkort är en bra idé.

Hon vill ta elbilskörkort: ”Jättebra initiativ”

En av personerna som vill ta elbilskörkort – om det nu blir verklighet – är Alice Solberg, 25, från Stockholm. Vi har pratat med henne genom Renaults pr-byrå.

• Varför tycker du ett särskilt elbilskörkort är en bra idé? Är det inte bättre med ett körkort för alla bilar?

”Det måste hända någonting med hur vi kör – därför tycker jag att det är ett jättebra initiativ med ett körkort som bara är för elbilar, så att det kommer igång med en förändring. Det fungerar ju inte att vi kör alla sorters bilar, elbilar är bättre. Därför tycker jag att de fördelar som finns med det här körkortet är bra argument för att ha det.”

• Tror du att elbilskörkortet skulle kunna bli verklighet?

”Absolut! Det kanske tar lite tid eller inte blir exakt så som det är föreslaget nu, men något måste ju hända, och jag tycker att det här är en jättebra start! Jag hoppas det!”

Renault fortsätter hoppas på nytt körkort för elbilar:
Karin Michaelsson på Transportstyrelsen.

Men körkortet kräver nya lagar: ”Tidigast omkring 2030”

För att Renault faktiskt ska få till något elbilskörkort krävs en hel del ändringar i lagar och EU-regler, enligt Karin Michaelsson, som är utredare på Transportstyrelsen. Som det ser ut nu är körkortsbehörigheterna inte uppbyggda utifrån vilket bränsle en bil körs på – och det finns än så länge ingen möjlighet att besluta om ett elbilskörkort med de nuvarande reglerna.

”Det krävs ändringar i såväl EU-direktiv som nationella lagar, förordningar och föreskrifter. Med andra ord krävs en rad politiska beslut, både i Sverige och i övriga medlemsstater inom EU. Min bedömning är att en ändring av det regelverket skulle kunna bli verklighet tidigast omkring 2030, förutsatt att samtliga 28 medlemsstater tycker att det här är rätt väg att gå i den här frågan”, skriver Karin Michaelsson i ett mejlsvar till Recharge.

Hon ser inte riktigt vad fördelen skulle vara med ett särskilt elbilskörkort och tycker istället att rabatterad eller gratis parkering och statliga subventioner på elbilspriset borde kunna fungera för att öka försäljningen. Det finns också ett förslag om att körkortsutbildning – inte bara för elbilar – ska kunna finansieras med CSN-lån.

”Om det förslaget blir verklighet är det också svårt att se vem som skulle välja ett körkort som är begränsat till enbart elbilar, när blir det möjligt att subventionera all slags körkortsutbildning”, skriver Karin Michaelsson.

Det är fullt möjligt att köra upp med en elbil men eftersom den har automatlåda innebär det att föraren får ett ”automatkörkort” och därmed inte får köra bilar med manuell låda. Körkortstagare väljer oftast att ta ett ”fullvärdigt” körkort även om de senare bara ska köra med till exempel automatlåda.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen