Tjernobyl kan snart producera el igen – med solcellspark

Det är över 30 år sedan den fjärde reaktorn på kärnkraftverket Tjernobyl i nuvarande Ukraina exploderade, och historiens värsta kärnkraftolycka var ett faktum. Nu ska...

Annons
Annons

Det är över 30 år sedan den fjärde reaktorn på kärnkraftverket Tjernobyl i nuvarande Ukraina exploderade, och historiens värsta kärnkraftolycka var ett faktum. Nu ska området producera el igen – men inte med hjälp av kärnkraft.

Tjernobyl kan få enorma solcellspaneler som ska generera mellan en och två gigawatt energi, främst till hushåll i Ukraina. Bakom planen står internationella investerare med tyska och kinesiska tillverkare av solcellsprodukter. Totalt är investeringen värd nio miljarder kronor,

Än så länge är det inte klart hur personalen som ska montera anläggningen ska skyddas mot radioaktivitet i området som fortfarande är extremt kontaminerat.

”Marken är billig och med rikligt med solljus ger det en stabil grund för det här projektet”, säger Ukrainas miljöminister Ostap Semerak. Han hoppas också kunna återanvända de nuvarande systemen som finns kvar för att skicka ut elektriciteten till hushållen.

Sovjetunionen försökte länge dölja konsekvenserna av olyckan och det var inte förrän förhöjda mätvärden observerades i andra länder, bland annat Sverige, som olyckan blev känd. I november 2016 sattes den nya sakrofagen på plats för att hålla radioaktiviteten inne i 100 år.


Tjernobyl kan snart producera el igen – med solcellspark

Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen